3D PrinterDe 3D printer. Als kind fantaseerde ik over hamburgers die met een druk op de knop via mijn printer gefabriceerd werden, om er vervolgens dampend als een McDonaldsburger uit te rollen. De werkelijkheid heeft mijn fanatasie in ieder geval een stuk meer benaderd dan ik ooit had gedacht..

De geschiedenis van de 3D Printer

DWDD 3D PrinterHet moge duidelijk zijn dat de geschiedenis van de 3D Printer een korte geschiedenis is. Toch bestaat het al langer dan je misschien zou denken; in 2000 namelijk zijn de eerste 3D prints namelijk al uitgevoerd. In februari 2011 echter, werd in het programma De Wereld Draait Door een van de eerste commerciële 3D printers tentoongesteld.

Toepassingen van de 3D Printer

ChocoladeprinterDe 3D Printer wordt voornamelijk nog gebruikt door bedrijven om modellen en prototypes te maken. Denk met name aan bedrijven in de architectuur, de medische wetenschap en de games- en filmindustrie. 3D Printers worden nog nauwelijks gebruikt voor thuisgebruik, simpelweg omdat ze daar nog veel te duur voor zijn. Wel zijn er al wat geslaagde kunstenaars die een 3D printer gebruiken om hun getekende modellen in vaste vormen te zien.

Naar het schijnt bestaan er ook al 3D printers van een paar honderd euro. Dit zouden machines zijn die andere grondstoffen als materiaal gebruiken, zoals suiker en chocolade. Deze ‘chocoladeprinters‘ zijn wel een stuk minder accuraat dan de professionele modellen.

3D Printen thuis

Het zal nog wel even duren voordat je paar nieuwe schoenen thuis even uit kunt printen. Toch gaan ontwikkelingen als die van de 3D printer vaak snel en zou ik me niet verbazen als we over een jaar of 10 allemaal een 3D printer thuis hebben staan. Wel vraag ik me af wat voor soort 3D printer we dan allemaal in huis hebben. Ik kan me niet voorstellen dat dit er een zal zijn op basis van chocolade. Het zal er wel een met plastic als grondstof zijn verwacht ik. Of wordt het er een op basis van natuurlijkere grondstoffen als klei of zand? En zal het het einde betekenen van de inktcartridges? We gaan het meemaken.