sushi-569883_1280
Wat lekkere sushi is, is uiteraard heel persoonlijk. De eet houdt nu eenmaal van rauwe tonijn en de ander neemt het liefst een stukje gefrituurde inktvis. Toch zijn er acht aan te wijzen die het meest populair zijn, op basis van wat mensen bij afhaalservice besteld hebben. Wij zijn zelf erg gek op sushi afhalen in Eindhoven bij Sakana, dus als je nog inspriatie nodig hebt…

1. Sake

Een eenvoudige sushi als nummer 1. Sake is een plakje zalm op een blokje speciale sushirijst. Deze rijst plakt goed en is daarom goed geschikt voor sushi als gerecht dat heel in de mond gestoken wordt. Dat zalm op een staat is niet zo verwonderlijk, zalm wordt door veel mensen gezien als delicatesse en door sushi ineens heel bereikbaar.

2. California Roll

De California Roll is een sushi met een heleboel ingrediënten. Hoofdbestanddeel is natuurlijk de bekende plakkende rijst, daarnaast heeft het rolletje gekookte krab, avocado, zeewier, komkommer, mayonaise en zalmeitjes. Dit laatste bestanddeel geeft de sushi een gezellig kleurtje.

3. Avocado Maki

Maki is een standaard sushi met rijst en zeewier. De vulling van maki is divers, in dit geval avocado. Dat avocado in de top drie beland is, is misschien wel bijzonder te noemen, omdat de groente in de Nederlandse keuken niet echt populair is. Toch eten we het in ons land blijkbaar graag.

4. Kappa Maki

Weer een Maki, hoewel deze iets meer bijzonder is dan de variant met alleen avocado. In de Kappa Maki zijn bestanddelen als zeewier, sesamzaadjes en komkommer te vinden.

5. Maguro

Voor mensen die niet van zeewier houden is de Maguro een perfect gerecht. Deze sushi is eigenlijk hetzelfde dan de sushi op nummer 1, met als verschil dat deze een plakje tonijn heeft in plaats van zalm. Tonijn is een wat stevigere vissoort, dat zich prima leent voor het maken van sushi.

6. Sake Maki

Weer een Maki, deze keer is het rolletje gemaakt met zalm. Na Avocado en komkommer is zalm de meest favoriete maki.

7. Maguro Maki

Het wordt een beetje saai, maar Maki nummer vier in de top zeven. Maki Maguro heeft een stukje tonijn in het midden. Omdat Maki heel makkelijk te eten is, zelfs zonder bestek of stokjes, is het niet verwonderlijk dat er vier soorten in de top te vinden zijn.

8. Tamago

Het bekende blokje rijst heeft nu een topping van ei. De omelet wordt zodanig gebakken dat er een stevig plakje ontstaat. Om de boel bij elkaar te houden, wordt een strookje zeewier gebruikt. Tamago is een goede sushi voor mensen die vegetarisch eten is samen met de Maki’s komkommer en avocado de vegetarische top drie.

En in de top twintig

Als we naar de rest van de top twintig kijken, is te constateren dat vis de absolute overhand heeft. Blijkbaar staat sushi bij veel mensen synoniem voor het eten van vis. Niet zo verwonderlijk, want oorspronkelijk komt bijvoorbeeld vlees niet voor in de traditionele Japanse keuken. Voor de gezondheid zou het beter zijn als er wat meer groente gegeten werd, maar ach, sushi is nu eenmaal een traktatie.