In Nederland is het verplicht om uw auto te verzekeren. Er zijn verschillende soorten verzekeringen, wat in dit artikel ook ter sprake zal komen. Een autoverzekering is in het leven geroepen om de aansprakelijkheid te dekken. Als u een ongeluk veroorzaakt of betrokken bent bij een ongeval, kunt u aansprakelijk zijn en de gemaakte schade moet worden vergoedt.

Type verzekeringen

Er zijn een aantal soorten verzekering in Nederland. Hieronder volgt een korte opsomming van de drie soorten verzekeringen en daarbij een beknopte uitleg over de werking van de verzekering.
– Wettelijke aansprakelijkheid is verplicht en dekt de financiële gevolgen wanneer u aansprakelijk wordt gesteld bij een ongeluk. Deze dekt alleen de schade bij een ander en dus niet de schade aan uw eigen voertuig.

– Wanneer u kiest voor een WA + beperkt casco bent u verzekerd voor de gemaakte schade bij een ander. U bent ook verzekerd voor schade aan uw eigen voertuig, wat is ontstaan door bijvoorbeeld storm, brand of bliksem. Deze beperkte casco dekt ook de kosten wanneer uw auto wordt gestolen.

– Een WA + volledig casco is de meest uitgebreide vorm van een autoverzekering. Een andere naam voor deze verzekering is een allrisk verzekering. Hierbij bent u ook verzekerd voor alle schade aan uw eigen voertuig, ook wanneer dit gemaakt is door uzelf.

Goed om te weten

Er zijn nog een aantal punten die u moet weten voor u een voertuig aanschaft of wanneer u uw voertuig gaat verzekeren.
– De verzekeringsplicht is er voor elke voertuig. Ook wanneer deze niet wordt gebruikt en alleen maar in de garage of stalling staat.
– Bij een beperkt of volledig casco zal de verzekeraar altijd een eigen risico hanteren.
– Het is in sommige gevallen handig om kleine schade zelf te financieren. Dit kan zijn wanneer de premie omhoog gaat, doordat de no-claimkorting zakt.
– Bij het afsluiten is het goed om verzekeraars met elkaar te vergelijken, maar zeker ook wanneer u al een aantal jaar de verzekering heeft. Is de auto nog wel de verzekering waard?