Als kind las ik eigenlijk alleen maar strips. Boeken waren saai, want er zaten te weinig plaatjes bij. Op de middelbare school heb ik de strips links laten liggen, want het had met boeken te maken en boeken waren stom. Vanaf midden twintig ben ik weer strips gaan lezen, maar dan niet meer de kuifjes en de suskes en wiskes. Ik heb een kleine fascinatie voor bijzondere strips ontwikkeld. Een paar van deze strips deel ik graag met jullie.

Beklemmende strip ‘Binnenskamers’


strip binnenskamers
Deze strip gaat over een persoon die op zijn zachtst gezegd nogal mensenschuw is en daarom het liefst alleen binnen zijn eigen kleine studentenkamer blijft. Dat doet hij dan ook in het begin, maar door omstandigheden lukt het hem niet om afgesloten te blijven van de buitenwereld. Wat ik zo mooi vind aan deze strip is de manier waarop we de ik-persoon volgen. Soms staan we naast hem, maar soms moeten we he, bekijken van buitenaf. De tekeningen van Tim Enthoven zijn net als dit hele stripboek ‘anders dan anders’:
binnenskamers strip

 

the beatles in strip vorm Waar deze strip over gaat spreekt voor zich. Goed aan deze strip: als matige beatles-fan is het een leuke manier om meer over de beatles te weten te komen. Bovendien is de strip af en toe best grappig. Voor echte beatles-fans is deze strip uiteraard onmisbaar. Een voordeel is verder dat dit geen strip is die je van voor naar achter uit moet lezen. Pak een hoofdstuk en lees en bekijk wat je interessant vindt.

Een biografie in strip vorm

kiki van montparnasse strip Kiki van Montparnasse is de naam van deze biografie in de vorm van een strip. Het is even wennen om een biografie op deze manier te lezen, maar het maakt het uiteindelijk extra boeiend, doordat je een veel levendiger beeld krijgt bij de hoofdpersoon en haar omgeving. Behalve Kiki van Montparnasse komen ook bekenden als Picasso Cocteau en Man Ray aan bod.