culinaire receptenWij mannen houden over het algemeen best van koken. De reden dat vaak gedacht wordt dat dat niet zo is, is omdat onder koken ook het koken van de dagelijkse kost wordt verstaan. En nee, het in een kwartier klaarmaken van een dagelijkse maaltijd is niet hetgene wat veel mannen aanspreekt. Maar als we mogen uitpakken, als er een feestelijke maaltijd gerserveerd moet worden, als het om grote dingen als konijn, fazant of ander wild gaat: laat dat maar aan ons over! Ik durf te wedden dat als het om culinaire recepten gaat, wij mannen daar onze hand niet voor omdraaien, terwijl vrouwen het liever bij een simpel pastaatje houden.

Drie nieuwe tweesterrenrestaurants

Voor wie die culinaire recepten liever aan andere over laat is er goed nieuws: gisteren is bekend gemaakt dat er drie nieuwe tweesterrenrestaurants bijgekomen zijn in Nederland. Het gaat om De Kromme Watergang (Breskens), Librije’s Zusje (Zwolle) en Chapeau! (Bloemendaal). Het idee dat Nederland gastronomisch gezien niet veel waard is is dus achterhaald. Voor het eerst heeft Nederland nu zelfs meer restaurants met twee sterren dan België.

Culinaire recepten: zelf aan de slag

Culinaire recepten - Haalbare Toprecepten

Bij culinaire recepten denk je waarschijnlijk meteen aan hoogstaande gastronomie, oftewel gerechten die onmogelijk moeilijk te bereiden zijn tenzij je jarenlang hebt staan ploeteren in de keuken. Niets is minder waar. Culinaire recepten kunnen best simpel zijn. Culinaire recepten zijn culinair omdat ze een gerecht beschrijven dat behalve fijn van smaak ook een lust voor het oog is. En soms hoeft die combinatie helemaal niet zo moeilijk voor elkaar te krijgen te zijn. Een boek met culinaire recepten die goed te doen zijn is Haalbare Toprecepten, van Sergio Herman, Peter Goossens en Roger van Damme. Dit boek bevat culinaire recepten die stap voor stap worden uitgelegd en beschreven.


Culinaire recepten - De grote Larousse gastronomiqueEen klassieker wat betreft culinaire recepten is De Grote Larousse Gastronomique. Dit boek is geschikt voor zowel professionele koks als hobbykoks, door de ruim 1700 foto’s die de informatie toegankelijk en overzichtelijk maakt. Deze versie is echt een naslagwerk, want behalve culinaire recepten staat het ook vol met geschiedenis en theorie.

Culinaire recepten: een smaaksensatie

Culinaire recepten - De Smaakbijbel

Om culinaire recepten goed klaar te maken, heb je een gevoel voor geur en smaak nodig. Wie dit niet van nature sterk heeft ontwikkeld, kan meer verfijnd leren ruiken en proeven door zich dit aan te leren. Een goed hulpmiddel hierbij is De Smaakbijbel. Chef-kok Onno Klein noemt het ‘een bedrieglijk eenvoudig meesterwerkje’.