European superpull2Zaterdag 25 februari vindt in Ahoy het jaarlijkse European Superpull event plaats. Dit grote tractorpulling event in Rotterdam wordt alweer voor de 34e keer gehouden. Maar wat is het eigenlijk en wat is de kick van zo’n event?

Wat is tractorpulling?

European Superpull, in Nederland ook wel Trekkertrek genoemd, is ontstaan in Amerika, in de jaren ’50. Boeren hielden daar onderling wedstrijdjes om de kracht van hun tractor en hun eigen bestuursbehendigheid met elkaar te meten. Nu is tractorpulling in heel Europa populair. In plaats van stenen worden nu zware ijzeren platen gebruikt als trekgewicht.

De European Superpull

European superpull2De European Superpull is een van die evenementen waar tractorpulling fans niet willen missen. De met motoren van duizenden PK’s uitgeruste machines zullen het tegen elkaar opnemen in een iets andere opstelling dan andere jaren. Er is een gewichtsklasse toegevoegd, namelijk 4,5 ton en de selectieregels zijn wat aangepast waardoor het makkelijker is geworden voor bepaalde ‘buitencategoriën’ om ook meet te mogen doen.

Wat is de lol van tractorpulling?

Het zien van zoveel brute kracht is een van de dingen die het kijken naar tractorpulling leuk maakt. Het is niet zo dat de sterkste tractor altijd wint. Ook de kwaliteit van de banden en de verdeling van het gewicht zijn van belang en dat maakt het natuurlijk interessanter als wedstrijd. Vaak is er naast het tractorpulling ook een hoop gezelligheid omheen. Zo kun je tijdens de European Superpull ook een hal in waar allerlei machines ten toon worden gesteld en worden er diverse activiteiten georganiseerd. Natuurlijk kun je er ook lekker wat eten en drinken. Een echt dagje uit dus.