docu filmWat mij betreft zouden ze de driekwart van de films op tv mogen schrappen en in plaats daarvan documentaires draaien. Een aanrader als je net als ik van documentaires houdt is topdocumentaryfilms.com. Je kunt er documentaires kiezen op categorie, op aanbevolen documentaires, of gewoon zoeken tussen alle documentaires. Sommige documentaires zijn de moeite waard om aan te schaffen. Een paar van die documentaires zal ik in het kort hieronder beschrijven.

Documentaires om te hebben 1: Last Train Home

documentaires om te hebben 1: last train homeDeze documentaire heb ik gezien na een lezing over de geschiedenis en cultuur van China en dat heeft ervoor gezorgd dat de documentaire veel meer inhoud kreeg. Het is dus aan te raden om je in te lezen in de geschiedenis en de cultuur van China, anders zullen bepaalde details je ontgaan die de film juist zo interessant maken. Het gaat over een het leven van een Chinese plattelands familie. De ouders die keihard werken om hun kinderen een betere toekomst te kunnen geven en de dochter die door de hoge verwachtingen van haar ouders het liefst zo snel mogelijk weg wil van school en het platteland. Het verhaal en de manier waarop alles gefilmd is maken deze documentaire interessant om meer dan een keer te bekijken.

Documentaires om te hebben 2: Stranded

documentaires om te hebben 2: stranded

Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze documentaire nog niet gezien heb, maar ik heb er voorstukjes van gezien en ik weet zeker dat het een boeiende docu is. Waarschijnlijk heb je de film “Alive” wel eens gezien. Die film gaat over hetzelfde onderwerp, namelijk over een Uruguayaanse rugby-team dat met een vliegtuig neerstort ergens in de Andes en koste wat kost probeert te overleven. Een superboeiend onderwerp, omdat het laat zien waartoe mensen in een situatie als deze wel en niet toe in staat zijn. In ‘stranded’ komen de overlevenden van de ramp aan het woord en gaan ze voor het eerst terug naar de plek van het ongeluk.

Documentaires om te hebben 3: IDFA 20 jaar

Documentaires om te hebben 3 IDFA 20 jaarHet is jammer dat ik net niet genoeg vakantiedagen heb om tijdens de IDFA een weekje vrij te nemen, want anders zou ik een IDFA-pas kopen en iedere dag naar een paar ducumentaires gaan. IDFA documentaires zijn niet altijd boeiend, soms zelfs oersaai, maar het aantal geweldige documentaires is groot. Omdat de IDFA in 2008 20 jaar bestond is er een DVD-box met vijf prijswinnende documentaires uitgebracht. De documentaires van deze DVD-box zijn: Checkpoint, China Blue, Amor Natural, Sisters in Law en 3 Rooms of Melancholia. Meer informatie over de afzonderlijke documentaires kun je lezen op de site van bol.com.