Sauna Bastuga Saunapod (1)
In de sauna kun je ontspannen en weer helemaal tot jezelf komen. In een eigen sauna kun je nog meer relaxen. Er zijn mooie sauna’s te koop, die eenvoudig in de tuin te installeren zijn. Wil jij misschien een buitensauna kopen, maar twijfel je nog? We geven je drie pluspunten.

Een eigen sauna is het toppunt van privacy

Wie van de sauna houdt, weet dat privacy een geval apart is. In de meeste sauna’s is het gebruikelijk om bloot rond te lopen en er zijn mensen die zich daar niet echt bij op hun gemak voelen. Eigenlijk is een eigen sauna dan dé oplossing. In eigen omgeving genieten van de sauna met de privacy die je gemakkelijk vindt. Het is zelfs zo dat je in je eigen sauna je eigen regels op kunt stellen. Geen zin in bloot? Dan doe je dat toch lekker niet!

Als je een sauna in de tuin neerzet, denk dan wel aan het aanbrengen van een schutting of andere tuinafzetting, waardoor de privacy gewaarborgd blijft. Denk ook aan het afschermen van de buitendouche of dompelbad. Ook kun je zelf nog een deel van de privacy regelen door vooraf goed na te denken over hoe de sauna het best geïnstalleerd kan worden.

Thuis naar de sauna is makkelijk en hygiënischer

Als je een eigen sauna hebt, hoef je niet de deur uit. Natuurlijk, als de sauna in de tuin staat, moet je naar buiten lopen, maar je hoeft niet op pad. Als je ontspannen bent na een sauna-bad is het vervelend als je daarna nog moet reizen. De sauna in de tuin is dan een prima oplossing: je loopt zo naar binnen en ben je thuis. Een buitensauna is ook toegankelijker voor eventjes in de sauna. Meestal onderneem je geen reis als je maar kort de tijd hebt. Elk verloren uurtje kan in de sauna doorgebracht worden.

Ook als we over de hygiëne te spreken, is aannemelijk dat het thuis schoner is. Natuurlijk heeft een saunabedrijf zijn hygiëne tiptop in orde, maar als je op een stoel zit, heeft daar toch echt zojuist nog iemand anders op gezeten. In de eigen sauna is alles vertrouwd en zo schoon als je hem zelf maakt. Eigen vuil is altijd minder erg dan vuil van een ander…

Dat een sauna veel energie verbruikt is een fabel

Natuurlijk is het energieverbruik van je sauna afhankelijk van de grootte van de sauna, de isolatie en hoe vaak je hem gebruikt, maar dat een sauna per definitie veel stroom verbruikt, is een fabel. Berekeningen wijzen uit dat een gemiddelde sauna ongeveer 80 cent per uur kost. Als je vaak naar de sauna gaat, weet je dat je dit bedrag zo hebt terugverdiend. Voor een grote sauna is misschien krachtstroom nodig, vraag dat na bij je leverancier. Maar zelfs als je krachtstroom verbruikt, vallen de energiekosten reuze mee.

Als je een sauna koopt uit kostenbesparing moet je uiteraard wel een aantal andere zaken meetellen. Zo is er de aanschafprijs, maar ook eventuele verbouwingskosten of aankopen die nodig zijn voor de installatie moeten meegerekend worden. Hoe je het went of keert, als je een sauna koopt omdat je in je eigen privacy naar de sauna wil, dan wegen de energiekosten in elk geval niet zwaar.