health-621356_1280PCOS (Polycysteus-ovariumsyndroom) is een complexe storing van het metabolsime bij vrouwen. Kenmerkend zijn o.a. insulineresistentie en een hoge mate van mannelijke hormonen in het lichaam.

De gevolgen hiervan zijn vaak overgewicht, acne, hoge bloeddruk, overbeharing en ook een mannelijke vorm van kaalheid, alopecia androgenetica genoemd. Ook zijn vrouwen met PCOS vaak verminderd vruchtbaar. Helaas is het een relatief veel voorkomende aandoening onder vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

PCOS dankt haar naam overigens aan de cystes die bij deze storing op de eierstokken gevormd worden. De cystes verhinderen dat de eierstokken normaal kunnen functioneren.

Gelukkig kunt u wel wat aan PCOS doen. Met behulp van aryuveda kunt u via een PCOS behandeling het probleem op holistische wijze aanpakken, dat wil zeggen, de aanpak is niet alleen gericht op het lichaam, maar ook op de geest en het verstand (mind, body en spirit). PCOS en Ayurveda zijn een uitstekende combinatie gebleken. U kunt een aryuvedische behandeling overigens prima gebruiken naast een reguliere behandeling.

Door middel van aryuveda kunt u:

  • De hormonale disbalans herstellen.
  • Het lichaam ontdoen van gifstoffen.
  • Het voortplantingssysteem sterken en menstruele cycli weer regelmatig maken.

Aryuveda biedt u verschillende mogelijkheden. Deze kunnen afzonderlijk maar ook gecombineerd toegepast worden.

Zo kunt u kiezen voor een aryuvedisch dieet. Dit dieet is er in het geval van PCOS op gericht een gezond voortplantingssysteem te ontwikkelen. Het dieet bevat veel verse groenten en fruit, waarbij een aantal fruitsoorten in het bijzonder wordt aangeraden (zoals gedroogde vijgen of dadels, maar ook perzikken, peren en pruimen).

Daarentegen wordt het afgeraden (veel) sterk gekruid voedsel, gefermenteerd voedsel of melkproducten te eten. Verzadigde vetten zijn voor iemand met PCOS extra ongezond, hetzelfde geldt voor suikerrijk voedsel.

Ook zijn er verschillende aryuvedische ontgiftingsmethoden waar u gebruik van kunt maken.

Vaak wordt hierbij gekozen voor een klysma met medicinale olie. Deze heft eventuele blokkades in ´vata´ op. Van de drie doshas (dosha betekent in het Sanskriet ´´dat wat verandert´´) vata, pitta en kapha kan vata het eenvoudigst verstoord worden. Vata staat voor beweging. Zij beïnvloedt bijvoorbeeld ook de beweging van een eitje naar de boermoeder. Vata heeft dus zeker ook invloed op de vruchtbaarheid. Daar komt bij dat wanneer er een blokkade in vata is, dit ook pitta en kapha blokkeert. Het is dus zeker zinvol eerst eventuele blokkades bij vata weg te nemen.

Men kan ook ontgiften door kruiden oraal in te nemen of door een stoombehandeling met kruiden, in een speciale stoomcabine. Tot slot hoort ook een massage met kruiden en olieën tot de mogelijkheden om het ontgiftingsproces op gang te brengen. Het betreft in dat geval een massage met speciale aryuvedische massagetechnieken.

Bij ontgiftingsbehandelingen wordt onder andere gebruikt gemaakt van aloë vera en venkel(zaad).

Aloë vera herstelt de hormonale disbalans. Venkel bevat veel fyto-oestrogenen, die storingen in het metabolisme zouden kunnen tegengaan.

Klachten verbeteren of verslechteren vaak naarmate men minder of meer stress heeft. Aryuveda biedt verschillende mogelijkheden om stress te verminderen. De eerder genoemde massage is hier een voorbeeld van. U kunt zelf ook uw voeten masseren met warme olie, voor u gaat slapen. Denk er dan wel aan met u sokken aan te slapen, i.v.m. mogelijke olievlekken. Een warm bad, bijvoorbeeld met gemberpoeder, kan ook helpen. Eigenlijk alles wat tegengesteld is aan de stress die u ervaart, alles wat u ontspant, kan u hier helpen.

Aryuveda kan u op deze manieren helpen wanneer u PCOS-klachten heeft.