Klimaatverandering, het woord komen we dagelijks tegen. En natuurlijk kennen we allemaal die slogan ‘een beter milieu…’. Maar wat kun je nu daadwerkelijk doen om de wereld groener te maken? Klimaatverandering zorgt ervoor dat we de wereld met zijn allen minder leefbaar maken. Maar wat kun je als individueel mens aanpakken om het klimaat een handje te helpen?

Ga fietsen!

Bij elk ritje dat je met de auto doet, zou je je af moeten vragen of het niet anders kan. Reis je niet ver, dan kun je wellicht op de fiets. Ook het openbaar vervoer moet vaker een optie zijn. En als je zo ver bent dat je bijna al je ritjes zónder je auto doet, dan kun je zelfs overwegen de auto de deur uit te doen. Waarom niet een auto huren, voor die paar keer per jaar dat je hem nodig hebt? Zeker weten dat je dan zéker vaker op de fiets gaat.

Groene stroom

Je verdiepen in groene stroom is het begin, overgaan op groene stroom is natuurlijk nóg beter. Weet je hoeveel energie opgewekt wordt met wind en zon? En dat is bijna onuitputtelijk op de aarde aanwezig. Vooral met gas moeten we voorzichtig zijn. Niet alleen is gas straks zeldzaam, ook is groene stroom vele malen beter voor de aarde. Investeren in zonnepanelen is ook een goed idee. Dan kun je je eigen groene stroom opwekken.

Minder vlees

Steeds meer mensen worden flexitariër. Deze mensen eten op regelmatige basis geen vlees. In tegenstelling tot vegetariërs die nooit vlees eten. Niemand wordt slechter van enkele dagen zonder vlees. Je kunt overwegen te starten met eens per week. Er zijn een heleboel smakelijke vleesvervangers, waardoor je je gehaktbal niet eens mist. Voor elke kilo rundvlees dat je eet, ben je net zo milieuvervuilend als iemand die 180 km in de auto rijdt. Vlees zo af en toe laten staan is de overweging waard.

Duurzame materialen

Heb je je weleens afgevraagd waar de materialen waar je kleding van gemaakt worden vandaan komen? Mocht je je erin willen verdiepen, kijk dan eens naar bamboe kleding. Bamboe is een materiaal dat heel snel groeit en dat daarom bijna net zo goed leverbaar is als wind en zon. Als bamboe gekapt wordt, is het binnen no time weer op formaat. Van het zachte materiaal kun je hartstikke mooie T-shirts kopen of bijvoorbeeld boxershorts.

Recycle!

Hergebruik van materialen is goed voor het minder snel laten groeien van de enorme afvalberg. Als we alles wat we niet meer gebruiken zonder pardon weggooien, wordt afval een steeds groter probleem voor de wereld. Het is daarom aan te raden om te kijken wie nog wat aan je spulletjes heeft. Ook zelf tweedehands kopen is goed voor een groenere wereld. Daarnaast kun je kijken wat gemaakt is van gerecyclede materialen.

Je eigen voetstappen

Iedereen heeft een zogenaamde ecologische voetafdruk. Dit is de ruimte die bij op de aarde nodig hebben. Letterlijk. Tot nu toe verbruiken we meer dan er is. Online zijn er een aantal testen te doen, waarmee je uit kunt zoeken hoe groot jouw voetafdruk is. Al is het alleen al voor je eigen bewustwording. En als je aanpassingen doet waarmee jouw afdruk kleiner wordt, slaat de bewustwording om: geen woorden maar daden.

Alle beetjes helpen…

Hoe klein ook, alles wat je doet aan de groenere wereld is goed. Al besluit je eens per maand geen vlees te eten, bijvoorbeeld. Zelfs de kleine stappen die we doen zetten zoden aan de dijk. Het is immers zo dat al die kleine stapjes opgeteld een sprong zijn. Als iedereen op aarde een klein beetje bewuster leeft, winnen we terrein. Maar als jij persoonlijk twee beetjes voor je rekening neemt, gaat het wel iets sneller…