minion

Als bedrijf moet je regelmatig je doelgroep over van alles en nog wat informeren. Zelfs de meest ingewikkelde onderwerpen wil je soms iets aan hen overbrengen. Dat kan met een presentatie, maar de kans dat je dat dat langdradig is, is aanwezig. Je kunt daarom beter video toepassen. En als je deze video met animaties maakt, kun je die ingewikkelde onderwerpen ludiek in beeld brengen en dus op een creatieve manier jouw doelgroep informeren. En hoe komt het eigenlijk dat video zo effectief is?

Presenteren vergt lef

Een presentatie geven is iets dat lef vergt. Er zijn mensen die echt doodsangsten uitstaan, zodra ze een presentatie moeten geven. Natuurlijk kun je allerlei tips vinden op internet (goede voorbereiding is alles, let op je lichaamshouding, las natuurlijke pauzes in, etc.), maar feit blijft: een presentatie is meestal saai. Presenteer je met een goede video, dan is de kans al groter dan de aandacht van je doelgroep erbij blijft. Een animatie video is een presentatiemateriaal dat ondersteunt en versterkt en waarbij, als je het goed doet, de boodschap heel goed blijft hangen.

Visueel ingesteld

Onderzoek heeft aangetoond dat video’s heel goed bekeken worden. Sowieso zijn alle mensen visueel ingesteld. Alles wat de mens visueel krijgt aangeboden, blijft beter hangen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat visuele beelden in je brein 60.000 keer sneller verwerkt worden in vergelijking tot platte tekst. Als je vervolgens bijvoorbeeld sociale media inzet om je animatie te delen, dan is het bereik van je doelgroep zo geregeld. Bij elke sociale media kun je voor advertentiedoeleinden precies aangeven wie je wilt bereiken. Dit maakt het heel goed mogelijk dat je precies jouw doelgroep bereikt met je animatie.

Scannen versus animatie

Als men een blok tekst aangeboden krijgt, leest men volgens onderzoek maar 20% van de tekst. Misschien herken je dit direct bij jezelf, waarschijnlijk scan je de tekst meer dan dat je het echt leest. Je haalt precies de woorden eruit die opvallen of waar je bewust naar zoekt. Feit is: hiermee mis je ook veel. Maar liefst 80% van de tekst wordt blijkbaar niet eens gelezen, laat staan dat men meekrijgt waar het over gaat. Als je in een animatie video de belangrijkste boodschap direct brengt, heb je grote kans dat hij overkomt. Gemiddeld kijken mensen maar een paar seconden naar een filmpje namelijk. Maar als de animatie vervolgens ook nog eens vermakelijk is, heb je grotere kans dat men hem uitkijkt.

Effectieve video

Als we kijken naar mensen die video’s kijken om een aankoopbeslissing te doen, schijnt 90% van de kopers te zeggen dat de video ze over de streep getrokken heeft. Mocht je je doelgroep dus willen bereiken voor iets dat je online te koop aanbiedt, dan is een animatie video hoogstwaarschijnlijk heel effectief. In het pre-videotijdperk zag je al dat presentaties opgeleukt werden met infographics en beeld, omdat de blik van mensen nu eenmaal het eerst naar beeld gaat. Ook platte tekst kun je het best opmaken met zoveel mogelijk beeld, waarmee je de aandacht trekt en houdt. Met animatie video’s bereik je dat effect dus veel sneller.

Sneeuwbaleffect

Nu je weet dat animatievideo’s effectief zijn hebben we nog een tip: zorg dat je opvalt. Hoe meer je opvalt, hoe groter het sneeuwbaleffect van kijkers is. Je wilt immers dat je doelgroep jouw animaties zo leuk vindt, dat hij ze deelt in zijn eigen sociale kring. Verras dus je klant, zorg dat hij geniet van je animatie. Natuurlijk moet je daarbij de boodschap niet uit het oog verliezen en, zoals al eerder gezegd, moet je zorgen dat je de boodschap kort en bondig brengt. Lukt dat, dan is een animatie video echt de meest effectieve marketingtool die je kunt bedenken.

Communicatiemiddel van de toekomst

De meest saaie informatie of cijfers kunnen met een animatie video ineens swingend zijn. Met grafieken leg je heel snel uit hoe het met de cijfertjes zit. Een scriptschrijver is creatief genoeg om de informatie, die in jouw ogen (of nog erger, in de ogen van de klant) vrij saai is, om te zetten naar een toffe animatie. Voor je het weet heb je een creatieve boodschap, in plaats van droge kost. Animaties zijn snel en doeltreffend. Het is het communicatiemiddel van nu en van de toekomst.