0009223550X-1920x1280Goed nieuws, je bent uitgenodigd om op sollicitatiegesprek te komen. Dat betekent dat je met je brief al goed voor de dag bent gekomen, gefeliciteerd! Deze blijdschap maakt bij sommige werkzoekenden al snel plaats voor zenuwen. Niet nodig, zolang je je voorbereidt, en je zorgt dat je goed gekleed op het gesprek verschijnt. In dit artikel gaan we in op dat laatste. Want wat is goed gekleed gaan voor een sollicitatie? Met onze tips kan het bijna niet misgaan (…tenminste, wat kleding betreft). Succes!

Denk goed na over de cultuur van het bedrijf

Voordat je op sollicitatiegesprek gaat is het sowieso belangrijk om een indruk op te doen van de bedrijfscultuur. Kijk goed naar hoe het bedrijf zich presenteert en let er zo mogelijk op hoe werknemers zich kleden. Gaan ze dagelijks in pak naar kantoor? Of loopt iedereen er casual bij? Hoewel je je beter te net dan te casual kunt kleden, val je ook uit de toon als je in je nette pak binnenkomt terwijl je interviewers er in een t-shirt en spijkerbroek bij zitten. Wordt je sollicitatiegesprek via een uitzendbureau geregeld? Dan is het helemaal geen gek idee om aan het uitzendbureau te vragen wat zij denken dat de dresscode is van het bedrijf waar je op gesprek gaat.

Niet te casual, ook niet te stijf

Zoals eerder gezegd kun je beter iets te net dan iets te casual gekleed gaan, maar moet je het niet overdrijven. Is de kledingstijl van het bedrijf casual, dan kun je als man het beste een nette (donkere) spijkerbroek aandoen met een overhemd en nette schoenen. Als vrouw heb je meer keus. Kies je ervoor om een jurkje aan te doen, denk dan wel aan een panty, tenzij je echt zeker weet dat het zonder kan. Is de werksfeer zakelijker, doe dan als man een net pak aan. Het merk of de prijs maakt niet uit, zolang hij maar goed zit en niet uit de tijd is. Als vrouw heb je wederom meer keus. Of je nu een nette broek, een jurkje of een rok aandoet, een net bijpassend jasje is altijd een goede keus, tenzij het buiten dertig graden is natuurlijk.

Make-up en verzorging

Wat even belangrijk is als je kleding, is je uiterlijke verzorging. Zorg er dus voor dat je haar netjes zit, je fris ruikt, en je niet te veel afleidende sieraden draagt. Een parfum mag, maar niet te veel of te zwaar, en datzelfde geldt voor sieraden. Wat betreft de verzorging van je kleding: alles is uiteraard fris gewassen en zo nodig gestreken. Je schoenen zijn gepoetst.

Kleed je naar je functie

Solliciteer je naar een functie als psycholoog, dan wil je waarschijnlijk vertrouwen wekken en vriendelijkheid uitstralen. Daar past een hele andere kledingstijl bij dan wanneer je gaat voor bijvoorbeeld een salesfunctie. Voor een salesfunctie is zelfverzekerdheid uitstralen belangrijker, evenals zakelijkheid. Donkerdere kleuren stralen over het algemeen meer autoriteit en zakelijkheid uit, lichtere kleuren komen vriendelijker over. Het is geen gouden regel, maar wel iets om eens over na te denken.