dandelion-328514Hooikoorts is een allergische reactie voor diverse soorten stuifmeel. Vooral in het voorjaar, als de pollen rijkelijk aanwezig zijn, heeft een hooikoortspatiënt last van de nare symptomen van de aandoening. Ayurveda kan met zijn kruiden misschien een oplossing zijn, zodat voormalig patiënten jaarrond zonder problemen zijn.

Hooikoorts: een seizoensaandoening

De klachten die je hebt bij hooikoorts lijken nogal op de klachten die je hebt als je verkouden bent. Zo is een loopneus een van de symptomen, maar ook opgezette ogen, geheugenproblemen of netelroos. De reacties kunnen zelfs astmatisch aandoen, waardoor normaal functioneren niet meer gaat. Omdat hooikoorts niet het hele jaar opspeelt, is behandeling minder eenvoudig. Vaak gaat de winterse verkoudheid over in de hooikoorts, waardoor het ingewikkeld is om de aandoening direct aan te pakken. Er zijn middelen die de klachten doen verminderen, maar misschien is het beter om hooikoorts natuurlijk te genezen.

Ayurveda als natuurlijke geneeswijze

Omdat men tegenwoordig steeds meer zoeken naar natuurlijke geneeswijzen, wordt het tijd een link te leggen met Ayurveda en hooikoorts. Ayurveda is een Indiase geneeswijze, die uitgaat van de relatie tussen verstoord evenwicht in voeding en levenswijzen. Het is aan te raden een Ayurvedische arts te raadplegen als de klachten nog mild zijn. Door de aandoening direct bij de bron aan te pakken, is de kans van slagen groter. Volgens Ayurveda is hooikoorts een Kapha-Pitta-aandoening. Kapha, Pitta en Vata zijn de drie basis componenten die de Ayurvedische leer ziet.

Kapha staat voor structuurkracht en uit zich bijvoorbeeld bij langzaam wakker worden, emotionele troost zoeken en berusten in de toestand. Pitta staat voor vuurkracht, mensen met pitta-aandoeningen leven volgens de klok, zijn heetgebakerd en kritisch. Tot slot Vata, dit staat voor impulskracht. Mensen die maaltijden overslaan, emotionele uitbarstingen hebben of genieten van verandering hebben vata-aandoeningen.

Hooikoorts versus Ayurveda

Allereerst zorgt behandeling met Ayurveda voor het zorgen dat een sterke en effectieve spijsvertering plaatsvindt. Dit is de eerste stap in genezing. Met kruidensupplementen zal de spijsvertering verbeterd worden en het maagdarmkanaal gezuiverd. Vervolgens wordt de hooikoorts aangepakt met kruiden. De kruiden zullen het ademhalingssysteem verlichten en de oorsprong van de klachten aanpakken. De kruiden werken ontstekingsremmend en zal de symptomen van de allergie doen verminderen. Voor elke patiënt geldt dat de symptomen variëren. Dit geldt ook voor de manier van behandeling en genezing. Waar de een zich prettig bij voelt, kan de ander juist uit balans maken.

Levensstijl veranderen

Ayurveda is een natuurlijk geneeswijze zonder bijwerkingen. Naast de behandeling van de arts zal een gezond leven belangrijk zijn. Adviezen voor een Ayurvedische levensstijl zullen volgen, waardoor de hooikoorts blijvend aangepakt wordt. Natuurlijk is het noodzakelijk deze levensstijl te volgen, voor het beste resultaat. Feeling met de Ayurvedische geneeswijze is daarom onontbeerlijk. Patiënten die niet achter de manier van genezen staan, zullen weinig effect ervaren.