Het staat buiten, er zit water in en je kunt je erin ontspannen. Een leek weet misschien niet eens het verschil, maar toch is een jacuzzi geen hottub en een hottub geen jacuzzi. Wat zijn de verschillen en waarom zou je een hottub of juist een jacuzzi kopen?

Hottub is puur natuur

Je zag het al in de kop: wil je puur natuur, dan kies je voor de hottub. Een hottub is een ronde houten tobbe, gevuld met water dat je met een vuurtje opstookt, tot het comfortabel warm is. Oké, dit is wat kort door de bocht, natuurlijk is een hottub van binnen zo vervaardigd dat hij waterdicht is en heeft hij een comfortabele instap, maar eerlijk is eerlijk: stroom komt er niet aan te pas. Waar je bij een jacuzzi een pomp nodig hebt en elektronica voor de extraatjes, is een hottub inderdaad meer puur natuur. Alleen de uitstraling van de houten buitenkant al maken dat de hottub prima integreert in de tuin, wat hem nog natuurlijker maakt.

De extraatjes van de jacuzzi

Een warm bad met massages, lichteffecten, muziek en stroming in het water? Dan moet je voor de jacuzzi gaan. Een jacuzzi heeft meer gemakken, maar is daarom ook wat ingewikkelder. Waar je bij een jacuzzi soms een techneut nodig hebt om iets te (laten) repareren, is dat bij een hottub eigenlijk niet nodig. Natuurlijk heeft een jacuzzi ook voordelen: die massages en lichteffecten zijn best geinig. En in bad zitten met muziek is heerlijk, maar geef toe: die muziek kan ook uit je draadloze box komen of zelfs uit een ouderwetse transistorradio.

Wat is goedkoper?

Eigenlijk is dat een inkopper: uiteraard is een hottub goedkoper in aanschaf dan een jacuzzi. Wil je een hottub kopen, dan ben je met een paar duizend euro klaar, voor een jacuzzi betaal je twee tot drie keer zoveel. Maar ook in verbruik is een jacuzzi veel duurder. Het water wordt in een jacuzzi continue op temperatuur gehouden, een luxe die je met een hottub niet hebt. Voor een hottub moet je voorbereidingen treffen: voor je in het water stapt, moet de kachel al een tijdje branden. Niet heel lang, sommige kachels zijn binnen een uur op temperatuur. Uiteraard zijn dat niet de enige kosten, voor het water heb je een filter nodig en chloor. En de jacuzzi verbruikt nog wat aan stroom, wat de hottub niet doet.

Duurzaam

Nu lijkt het wellicht dat we met deze blog de hottub voortrekken. Misschien is dat ook wel zo. Maar dat komt waarschijnlijk omdat een hottub zoveel malen duurzamer is, dat alleen al is genoeg reden om de hottub te verkiezen boven een jacuzzi. Die laatste variant van het buitenbad heeft wel veel luxe voordelen, maar die zijn soms ook wat overbodig. Wat heb je eraan dat het water de hele week lekker warm is, als je een groot deel van de week op je werk of in je bed te vinden bent? Hoe vaak ga je nu daadwerkelijk in het bad? Als je een grote liefhebber bent, kom je vast niet hoger dan drie keer per week. Een beetje zonde dus, dat voor die drie uurtjes het water altijd op je staat te wachten…