1030717416_b135caa60f_zHeb je een nieuwe auto gekocht? Dan moet je gelijk even een autoverzekering regelen. Goedkoop je auto verzekeren is zo geregeld, maar waar kan je eigenlijk allemaal uit kiezen? Naast je basisverzekering heb je ook nog keuze uit allerlei aanvullende dekkingen. Wat houden die precies in? We zetten de belangrijkste keuzes voor je op een rijtje.

Basisverzekering

Je auto verzekeren begint met je basisverzekering. Minimaal een WA-verzekering is wettelijk verplicht. Verder kan je kiezen uit WA+ (Beperkt casco) en Allrisk (Volledig casco). Bij een WA-verzekering wordt alleen schade gedekt die je anderen toebrengt, WA+ dekt ook schade aan je auto die niet door een ongeluk is veroorzaakt en bij Allrisk wordt bijna alle schade gedekt.

Pechhulp

Bij sommige verzekeraars is pechhulp inbegrepen, bij de meesten moet je er een aanvullende dekking voor afsluiten. Met deze dekking wordt je bij pech onderweg geholpen. Als je al lid van de wegenwacht bent heb je niet zoveel aan deze dekking. Ook als je auto erg nieuw is kan je deze dekking overslaan, dan heb je meestal nog garantie van de fabrikant.

Rechtsbijstand

Het gebruik van een auto kan nog wel eens juridische geschillen opleveren. Met een rechtsbijstand verzekering voor je auto ben je verzekerd van rechtshulp hierbij. Je kan daarbij denken aan geschillen over materiële schade en letselschade, geschillen over de aankoop of geschillen die voortvloeien uit reparatie. Heb je al een reguliere rechtsbijstandsverzekering? Dan kan deze dekking overbodig voor je zijn.

Schadeverzekering inzittenden

Deze verzekering keert de geleden schade na een ongeval van jou en je passagiers uit. Ongeacht wie er schuld aan het ongeluk heeft. Dit kan enorm van pas komen als iemand blijvend invalide is na een ongeval. De gemiste inkomsten worden in dat geval vergoed. Een variant op deze verzekering is de ongevallenverzekering inzittenden. Bij deze dekking wordt er slechts een beperkt bedrag uitgekeerd.

Je ziet, er valt veel te kiezen als het om autoverzekeringen gaat. En dit is niet alles, naast deze belangrijkste verzekeringen zijn er ook nog een heleboel specifieke kleinere aanvullende dekkingen die per verzekeraar verschillen. Bedenk voor je een verzekering afsluit goed of het echt van toegevoegde waarde is en of het de investering waard is. Dan ben je nooit oververzekerd.