S4-or-S5Hij is sinds kort uit: de Samsung Galaxy S5. Elk jaar brengt Samsung weer een nieuw vlaggenschip uit dan nog veel meer zou kunnen dan zijn voorganger. Tijd dus om naar de winkel te rennen om dit nieuwe paradepaardje aan te schaffen? Of kan je oude S4 eigenlijk bijna hetzelfde als een nieuwe S5? We hebben de belangrijkste verschillen voor je uitgezocht.

Beeldscherm

Het scherm van de S5 is iets groter, maar dan ook maar een klein beetje. Het scheelt diagonaal gezien 2,54 millimeter. Niet echt een aanleiding dus om je S4 vaarwel te zeggen. De schermtechnologie is ook niet aangepast, maar de S5 oogt wel wat mooier. Ook is het scherm van de S5 beter bestendigd tegen krassen.

Batterij

Een veel voorkomende klacht over smartphones: de batterij gaat veel te snel leeg! Wat dat betreft overtreft de S5 de S4 behoorlijk. Het gaat ongeveer een kwart langer mee dan die van de S4.

Camera

De S5 heeft een 16-megapixel camera, waar de S4 is voorzien van een 13-megapixel camera. De S5 heeft een van ingebouwde videostabilisatie om bewogen video’s te voorkomen. Ook heeft de S5 een supersnelle autofocus. Wat betreft de camera is de S5 dus wel duidelijk een verbetering.

Bijzondere functionaliteiten

Een belangrijke nieuwe functionaliteit is dat de S5 bestand is tegen water en stof. Daarnaast heeft Samsung een vingerafdrukscanner toegevoegd. Dat is natuurlijk behoorlijk handig. Verder is nieuw dat je je scherm kan ontgrendelen via je vingerafdruk. Een leuk idee, maar dit systeem blijkt nog niet goed te werken op de S5. Ook heeft de S5 een hartslag meter. Een mooie toevoeging voor de hardlopers onder ons, maar helaas werkt deze feature ook niet optimaal.

Conclusie

De Samsung Galaxy S5 is een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Maar niet dusdanig dat je S4 een achterhaald stuk technologie is geworden. Toch benieuwd naar de S5? Bekijk hier een uitgebreide review.