FotopapierVeel mensen gaan met hun digitale foto’s niet meer naar de winkel om het af te laten drukken. Mensen kiezen er vaak voor om ofwel online de foto’s in te laden en de afgedrukte foto’s toegestuurd te krijgen, ofwel om de foto’s zelf af te drukken. Vooral als je maar een paar foto’s om af te drukken hebt is dit een snelle en handige methode. Maar welk fotopapier kies je? Hier wat tips

Bij fotopapier is het formaat, de toplaag, de helderheid en de dikte van het papier van belang. Het is afhankelijk van het soort foto dat je wilt afdrukken welk papier je het beste kunt kiezen.

Mat of Glanzend?

Er bestaan vele soorten glanslagen, zoals high-gloss, semi-glossy en satin-gloss. Omdat glanzend papier weinig inkt absorbeert heeft het meer tijd om te drogen nodig dan mat fotopapier. Voordeel is dus wel dat het minder inkt gebruikt en vooral voor kleurenfoto’s is high-end glanzend fotopapier erg geschikt. Zwart-wit foto’s zijn het mooist op semi-mat papier. Hebben je foto’s voornamelijk zachte kleuren zoals pasteltinten, dan is satin-gloss of semi-glossy erg geschikt.

Multipurpose papier

Er bestaat multipurpose papier en dat is een goede oplossing voor als je maar een soort papier wilt aanschaffen om verschillende foto-soorten mee af te drukken. Wil je het beste resultaat dan heeft een zwart-wit foto echter een ander soort fotopapier nodig dan kleurenfoto’s en hebben landschapsfoto’s weer andere papier nodig dan portretfoto’s.

Helderheid

De regel voor de helderheid van fotopapier is: hoe witter en helderder, hoe beter. Het probleem is dat de witheid en/of de helderheid niet altijd op de verpakking vermeld staat. Het is dus een kwestie van kijken en vergelijken.

Het gewicht van fotopapier

Gewicht van fotopapier wordt meestal weergegeven in gram per m2. Meestal geldt: hoe zwaarder het papier, hoe mooier de print. Standaard fotopapier heeft een gewicht van 170 gram. Topkwaliteit fotopapier weegt meestal tussen de 235 en 260 gram. Wil je fotokaarten maken, dan heb je papier nodig dat nog iets zwaarder is.

Soort Inkt

Veel printers gebruiken “dye based inkt” (behalve sommige Epson inktjets). De andere soort inkt is “pigment based inkt”. Op de verpakking van het fotopapier kun je zien voor welke soort inkt het papier het beste is. Hoewel er bijna altijd opstaat dat bijvoorbeeld Epson papier het beste is voor Epson inkt, kun je ook prima HP papier gebruiken voor Epson inkt, of welk merk dan ook. Het is belangrijker dat je let op de soort inkt en het soort papier, dan het merk vwaarvan je het koopt.