DakluikAls je met een caravan op vakantie gaat, is het noodzaak dat de caravan gelucht wordt. Niet alleen is slapen in een benauwde ruimte niet lekker, ook zorgt ventilatie voor het een gezond klimaat. Een dakraam is dus in een caravan onmisbaar.

Een dakluik zelf monteren

Mocht je caravan niet standaard voorzien zijn van een dakraam, treur dan niet. Dakramen zijn gewoon los verkrijgbaar. Standaard maten zijn 40 x 40 cm en 50 x 50 cm, maar ook andere formaten zijn te krijgen. Voor een kleine ruimte kan een dakluik van 28 x 28 cm al voldoende zijn. Om de juiste maat en het juiste model dakraam te bepalen, is het noodzakelijk de dikte van het dak van de caravan te weten. Als je een dakluik wilt installeren in het dak van je caravan wordt flexibele kit aangeraden voor het afdichten. Deze kit voorkomt lekkage, en is handig als het dakluik ooit gedemonteerd moet worden. Met niet-flexibele kit zou je dan direct het dak beschadigen. De verschillende dakluiken zijn verkrijgbaar in diverse variaties. Denk na waarom je een dakluik wil. Is het bijvoorbeeld omdat je de caravan te donker vindt, dan is een helder raam aan te raden. Wil je alleen frisse lucht, dan is de noodzaak van het heldere glas al weer minder aanwezig.

Ongedierte en de zonnestralen buiten houden

Sommige dakluiken zijn standaard voorzien van een horrengaas en een verduisteringsgordijn, voor andere luiken zijn deze als accessoires te koop. Een horrengaas is erg belangrijk als je de muggen en ander ongedierte buiten wil houden. Een verduisteringsgordijn zorgt dat de zon niet te veel invloed heeft op de temperatuur in de caravan. Een laag van aluminium reflecteert de warmte, wat ook een positief effect heeft op de binnentemperatuur. Wat ook veel dakluiken standaard al hebben is permanente ventilatie. Handig, voor als je de caravan een tijdje alleen laat. Regen krijgt geen kans en de caravan blijft toch voorzien van frisse lucht.

Ventileren

Waarom is ventileren eigenlijk zo belangrijk? Naast het voorzien van zuurstof is te veel vocht een van de belangrijkste redenen. Te veel vocht in de caravan kan leiden tot nare geurtjes, tot schimmelvorming of tot een drukkend gevoel. Vocht in de caravan kan bijvoorbeeld ontstaan omdat je in de caravan kookt. Heb je een douche in de caravan? Dan is luchten helemaal belangrijk. Ook als het buiten fris is, wordt geadviseerd het raam van een dakluik open te zetten. Behalve dat het vocht weg moet, is slapen in een kooklucht ook niet echt fris. Een dakluik kan dus zorgen voor voldoende frisse lucht. Twijfel je aan de luchtvochtigheid in de caravan? Dan kan een hygrometer uitkomst bieden. Meten is immers weten.