lentetuinEindelijk kan je je tuin dan weer echt mooi maken. Hoewel je er in de winter namelijk nog best wat van kan maken, een tuin in bloei zoals in de lente is toch het mooist. Het weer gooit af en toe wel wat roet in het eten; veel kwetsbare plantjes zullen het slechte weer niet hebben overleefd. Hier wat tips voor een mooie lentetuin die tegen een stootje kan!

Planten en beschermen van kleine plantjes

kwetsbare plantjes in een wc-rolletjeKwetsbare plantjes gaan bij een windvlaag al snel kapot. Als je ze niet goed stevig in de grond en op een beschutten plek plaatst ben je ze zo kwijt. Een handige tip om ervoor te zorgen dat je ze veilig en goed stevig in de grond kunt zetten is om ze eerst in een wc-rolletje te plaatsen. Het wc-rolletje houdt alles goed bij elkaar en verteert uiteindelijk vanzelf in de grond.

piket hekjeEen andere tip om je kwetsbare planten te beschermen is om ze achter een piket hek te plaatsen.  Je kunt zo’n hekje kant-en-klaar kopen in een tuincentrum, of je maakt het zelf door het plaatsen van piket-paaltjes en ze aan elkaar te bevestigen met behulp van wat plankjes of latjes en wat spijkers. Mensen zullen zo niet zomaar per ongeluk op je plantjes trappen en ze staan ook meteen een beetje beschermd tegen de wind. Staat je tuin echt volop in de wind, dan kun je beter voor brede planken kiezen die de wind volledig tegenhoudt.

Vaste lentebloeiers

Vaste planten zijn meerjarige tuinplanten met kruidachtige stengels die niet verhouten. De meeste vaste planten sterven af in het najaar. In het voorjaar steken zij hun kopjes weer boven de grond.
Zoals bij alles zijn er ook uitzonderingen: er bestaan ook groenblijvende vaste planten.
Vaste planten die bloeien in mei en juni zijn nauwelijks te tellen. Als je houdt van een tuin vol met bloemen die je ook binnen in een vaas kunt zetten, dan heb ik wel wat tips die half in de schaduw kunnen staan en hun bloeitijd hebben in lente/zomer:

Zonnehoed

zonnehoedZonnehoed (Echinacea of Tiki Torch) is een vaste plant die bloeit in juni, juli, augustus en september. Je hebt er lang plezier van dus. De bloemkleur is oranje en wordt zo’n 80 cm hoog.

Fijnstraal

fijnstraalDe Fijnstraal (Erigeron of Azurfee) wordt zo’n 60 cm hoog en bloeit in mei, juni, juli en augustus. De bloeikleur is blauw/paars

Kogelbloem

kogelbloemKogelbloemen zijn geel van kleur en bloeien in mei, juni en juli. Ze worden ongeveer 50 cm hoog. De latijnse naam voor de kogelbloem is Trollius en wordt ook wel Alabaster genoemd.

Ballonbloem

ballonbloemBallonbloemen worden gemiddeld zo’n 60 cm hoog en zijn wit van kleur. De Platycodon grandiflorus, zoals deze plant in het Latijns heet, bloeit in juni, juli en augustus.

Duizendblad

duizendbladDuizendblad is rood van kleur en bloeit in juni, juli en augustus. De plant heet in het Latijns Achillea millefolium en wordt ook wel ‘Red Velvet’ genoemd. Hij wordt ongeveer 60 cm hoog.

Herfstmargriet

herfstmargrietHerfstmargriet (Leucanthemum ‘Becky’) is wit met geel en bleit in juni, juli, augustus en september. Hij wordt zo’n 1,05 m hoog.