sfeerverlichtingBehalve dat een lamp een donkere ruimte verlicht, kan het ook een sfeerbrenger zijn. Schemerlampen geven bijvoorbeeld een sfeervol licht, maar ook verlichting met een dimmer kan hetzelfde effect hebben. In dit artikel lees je hoe je met binnenverlichting een leuke sfeer kunt maken in huis.

Schemeren kan in veel sferen

Schemerlampen zijn lampen die gebruikt worden om schemering in een kamer aan te brengen. De lampen kenmerken zich door een (stoffen) lampenkap. Een dergelijke lamp is zowel als vloerlamp, maar ook als tafellamp verkrijgbaar. Schemerlampen hebben een oubollig imago, maar bij de huidige trends is niets minder waar, bijvoorbeeld een aluminium voet maakt de lamp trendy. Stoffen kappen zijn in verschillende kleuren of van verschillende materialen beschikbaar, voor ieder een eigen effect. Ook de voeten zijn verkrijgbaar van verschillende materialen, waardoor voor elke sfeer een schemerlamp te vinden is.

Verlichting dimmen voor sfeer

Door verlichting te dimmen, wordt zelfs van een kroonluchter sfeerverlichting gemaakt. Dimmen doe je door het verminderen van de stroom of door het plaatsen van een filter die een deel van het licht blokkeert voordat de stroom zijn bestemming bereikt. De lichtsterkte wordt minder, waardoor de verlichting sfeervoller overkomt. Het handige van een dimmer is, dat als er even wel voluit licht nodig is, de verlichting gewoon even voluit gezet kan worden. Niet alle lampen zijn geschikt voor dimmen, kijk voor installatie of dit het geval is.

Lampen combineren voor eenheid en sfeer

Vaak zijn tafellampen in dezelfde stijl te koop als hanglamp of wandlamp, waardoor eenheid in de woning ontstaat. Door de verschillende lampen in de woning te combineren, krijgt het een bijzondere sfeer. Een voorbeeld hiervan is lamp Lasson, met een kap van textiel, waarbij de uitstraling verandert door gespannen zwarte draden. Deze lamp is verkrijgbaar als hanglamp met een kap van 40 cm hoog en een diameter van 15,5 cm, maar ook als hanglamp met een brede kap, van 80 x 30 x 21 cm. In dezelfde stijl is ook een tafellamp (kap is 35 cm hoog en heeft een diameter van 15 cm) en een vloerlamp (kap is 37 cm hoog en heeft een diameter van 16 cm) verkrijgbaar. Deze lampen zijn alle vier heel verschillend, maar toch hebben ze dezelfde sfeer.

Zestien miljoen kleuren

Met Living Colors Bloom is een bijzondere sfeer te creëren. Met een bijgeleverde afstandsbediening zijn maar liefst 16 miljoen kleuren te selecteren. De basis van de lamp is zwart of wit. De kleuren die de lamp voortbrengt geven ieder hun eigen sfeer, voor elke stemming is een kleur beschikbaar.