muziek uit de jaren '60 '70
Wéér een regendag. Op een gegeven moment heb je alle dingen wel gedaan die je kunt doen op een dag als dit en dan blijft er weinig anders over dan binnenblijven en tv kijken, lezen of muziek luisteren. Dat laatste, daar hou ik me de laatste tijd weer meer mee bezig en dan voornamelijk met het beluisteren van muziek uit de jaren ’60 ’70. Pink Floyd, Nirvana, the Doors, Jimi Hendrix enz. enz. Ook een fan van die muziek, of wil je er wel eens wat van proberen? Dan heb ik wat aanraders voor je.

De ’60s: Jimi Hendrix

Voor als je niet bekend bent met muziek uit de jaren ’60 (wat ik me bijna niet kan voorstellen), eerst wat namen van bands en artiesten die je op zijn minst een keer gehoordmoet hebben: Bob Dylan, de Rolling Stones, de Beatles, Aretha Franklin, the Doors, Golden Earring, de Bee Gees, Elvis Presley en natuurlijk Jimi Hendrix.

jimi hendrix live at woodstock

Jimi Hendrix, mijn favoriet uit de jaren ’60. Zijn stijl van spelen, zijn muziek en zijn uiterlijk waren gewoon allemaal top. Helaas is hij op 27-jarige leeftijd (ja, hij is er een uit het rijtje..) overleden aan een combinatie van alcohol en een overdosis slaappillen. Toch had hij al veel hits op zijn naam staan. Zijn optreden op het Woodstock festival is een van zijn hoogtepunten, al was ik daar helaas niet bij. Dat geeft niet, want er is beeld van, zie hiernaast.

8LP boxset Jimi Hendrix
Als je net als ik echt gek van zijn muziek bent en je hebt de mogelijkheid om LP’s af te spelen, dan moet je de box van hiernaast hebben: 4 Uur Jimi Hendrix met niet (commercieel) uitgebrachte Jimi Hendrix nummers. Deze uitvoering is genummerd en gelimiteerd uitgebracht in een 8-LP boxset.

De ’70s: Queen

queen rock montreal en live-aidOok uit de jaren ’70 zijn er een hoop bands en artiesten die je ‘moet’ kennen. Led Zeppelin, Pink Floyd, de Doors, The eagles, David Bowie en dan nog een heleboel. Mijn favoriet uit de jaren ’70 is een band die ook in de jaren ’80 en ’90 nog heel populair was. Zijn tophit komt uit 1975 en heet Bohemian Rapsody. Dan heb ik het natuurlijk over: Queen. Ook de voorzanger van Queen, Freddy Mercury, is helaas vroeg overleden. Niet aan drank of drugs, maar aan de gevolgen van AIDS. Hij stierf in 1991 op 45 jarige leeftijd.