In de lente is het de hoogste tijd om je te oriënteren op je vakantiebestemming. En op wat je tijdens de vakantie wil gaan doen. In Zuid-Tirol is een natuurpark en een schapenevenement dat een bezoekje meer dan waard is. Kun je gelijk de omgeving van Merano/Meran verkennen en de Dolomieten beklimmen.

Schapen weer naar de bergen

Het evenement met schapen wordt half juni gehouden. Maar liefst vierduizend dieren worden over de hoge bergen gedreven door herders, honden en drijvers. Hiervoor wordt de Alpenkam gebruikt, van drieduizend meter hoog. Het evenement is spectaculair en mooi om te zien. Tijdens een tweedaagse voettocht wordt door de herder en de schapen 44 km gewandeld. De schapen worden naar de bergpassen gebracht om half september weer terug te keren naar het dal. Tijdens de tijd dat de schapen op de berg lopen, zijn de boeren eigenaar van de alpenweiden. Het jaarlijkse festijn trekt veel toeristen en het geheel wordt muzikaal begeleid. Uiteraard eet je bij dit evenement gerechten uit de streek.

Terug in de tijd


Een bijzonder museum in het Italiaanse Zuid Tirol is Archeoparc Schnalstal. Het museum doet aan als een park en is gevestigd vlakbij waar de gletsjermummie Ötzi gevonden is. Schnalstal ligt ongeveer dertig kilometer van de stad Meran/Merano. Het actieve museum is informatief met openluchtentoonstellingen en een programma om actief aan deel te nemen. In het museum wordt de tijd van Ötzi belicht en ga je als bezoeker terug naar de eerste sporen van de beschaving van de mens. Hoe dacht een gletserman en wat is er gevonden uit die tijd met opgravingen? Speciale kinderrondleidingen maken het museum ook voor kinderen leuk. In het openlucht gedeelte ga je terug in de tijd. Je krijgt bij Schnalstal een indruk van hoe men in de steentijd leefde.

Cultuur en sport

Val Senalaes / Schnalstal is een hoogalpine, midden in een natuurpark. Dit park, Gruppa di Tesso (Texelgruppe) is landschappelijk. In het park is een compleet wandelnetwerk van driehonderd kilometer gemarkeerde paden. Diverse moeilijkheidsgraden zijn in dit park te bewandelen.

Wil je voor de top gaan, houd dan rekening met een stevige wandeling tot 3.788 meter hoogte. In het dal zijn vijf dorpen te vinden: Unser Frau, Kurzras, Vernagt, Katrinaberg en Karthous. Deze dorpen staan bol van culturele en sportieve activiteiten. Je vakantie in deze omgeving zal elke dag wat anders brengen. Neem bijvoorbeeld de Ötzi-Alpin Marathon, een wandeling door moeilijk toegankelijk dal. Ooit liep in dit dal een pad voor smokkelaars, dat nogal berucht was. Het pad is begaanbaar, maar de wandeling is een uitdaging.

Tradities versus mediterrane stijl van leven

Omdat de wandelpaden in het park zeer divers zijn, zijn er uitdagingen voor zowel de ervaren bergwandelaar als de beginner. Ben je aanhanger van nordic walking, dan is dit ook een fantastisch wandelgebied. Schnalstaler Gletsjer is in de winter een skigebied, maar in de zomer is het ook een prachtige omgeving. Het mooie van Zuid Tirol is dat het een combinatie is van Duitstalige tradities en de Italiaanse mediterrane stijl van leven. Deze combinatie maakt het gebied bijzonder en het bezoeken waard.