sondevoedingZonder eten ontstaat ondervoeding en als niet de juiste voeding genomen wordt, is het lichaam uit balans. Maar wat als eten door bijvoorbeeld ziekte niet meer op de normale manier kan? Dan wordt in overleg met een arts of diëtist een sonde geplaatst, ook in een thuissituatie.

Ontspannen, lopen, praten en… Eten.

In het rijtje algemene dagelijkse levensverrichtingen staan handelingen die men in het dagelijkse leven verricht. In deze lijst staan basale dingen als ontspannen, lopen, praten en plassen, maar de lijst wordt aangevoerd door eten. Uit eten haalt de mens energie en bouwstoffen, die nodig zijn om te leven. Als op een normale manier eten (tijdelijk) niet mogelijk is, kunnen voedingstoffen in overleg met een diëtist of een arts toegediend worden via een sonde. Een sonde is een katheter, waardoor vloeibare voeding toegediend kan worden. Er zijn verschillende manieren van het toedienen van sondevoeding: via een katheter ingebracht in de neus of via de huid rechtstreeks naar de maag of naar een nuchtere darm.

Sondevoeding thuis

Als sondevoeding een langdurige kwestie is, is het fijn om te weten dat sondevoeding niet per se in het ziekenhuis toegediend hoeft te worden. Een mobiele voedingspomp in een rugzak of draagtas maakt dat sondevoeding zelfs overal toegediend kan worden. Thuis, maar ook onderweg. Een patiënt wordt niet in het diepe gegooid, een uitgebreide instructie hoort uiteraard bij sondevoeding voor thuis. Iemand die gespecialiseerd is in sondevoeding, bijvoorbeeld een verpleegkundige, vertelt hoe een pomp ingesteld moet worden, hoe het aangesloten wordt op de voedingssonde en wat te doen bij foutmeldingen. Een schriftelijke informatie zorgt ervoor dat eventuele stappen opgezocht kunnen worden. Het is toch handig om bijvoorbeeld te weten wat je moet doen als de voedingssonde ineens verstopt zit. Omdat voeding via een sonde eventueel complicaties met zich mee kan brengen, is een regelmatige controle bij thuissonde wel een voorwaarde.

Verschillende soorten sondevoeding

In sondevoeding zijn de voedingsstoffen opgenomen die dagelijks nodig zijn als eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen, water en vitamines. Er zijn verschillende soorten voeding die via een sonde toegediend kan worden. Naast standaard sondevoeding is er bijvoorbeeld een eiwit verrijkte variant, die voorgeschreven wordt als er veel vochtverlies is of als een patiënt grote wonden heeft. Vezel verrijkte voeding wordt voorgeschreven bij obstipatie of moeilijke stoelgang. Als er veel energieverlies is of breuken zijn krijgt een patiënt energieverrijkte sondevoeding. Een combinatie van vezelrijk en energierijk is ook beschikbaar evenals hypoallergene sondevoeding. Welke variant het best past bij de lichaamsbehoefte van de persoon die afhankelijk is van sondevoeding, wordt door een diëtist of arts bepaald.