mimosa-hostilisJunglethee

Ayahuasca is een plantendrank uit het Amazonewoud. Het hoofdingrediënt van deze ‘junglethee’ is een liaan, banisteriopsis caapi, die net als de thee zelf, ook ayahuasca genoemd wordt. Het tweede ingredient is chacruna of chagropanga. Deze planten bevatten een redelijk grote dosis dimethyltryptamine of DMT.

De actieve stof: DMT

DMT is een neurotransmitter die men ook terugvindt in het menselijke lichaam. Het speelt een sleutelrol in verschillende bewustzijnstoestanden en speelt mogelijks ook een rol bij bijna-doodervaringen en visuele dromen. DMT zou aangemaakt worden in de pijnappelklier, die in esoterische tradities ook wel het derde oog genoemd wordt. In de jaren ’70 was DMT een populaire synthetisch gecreëerde drug, die psychedelische effecten had.

Een trip die tot zes uur duurt

Doordat ayahuasca een vrij hoge dosis hallucinogene stoffen bevat, kan het psychedelische, visionaire effecten creëren bij diegenen die deze thee drinken. Het duurt 15 tot 60 minuten eer deze effecten merkbaar worden en ze kunnen zo’n twee tot zes uur duren.

Lichamelijke effecten

Ayahuasca kan lichamelijke effecten opwekken. Deze hangen af van de samenstelling van de thee en hoeveel men er van inneemt. Misselijkheid is vaak een eerste effect, waarbij men ook zal moeten overgeven. Dit kan gepaard gaan met een milde vorm van diarree. De stammen in het Amazonewoud beschouwen dit als een reiniging van het lichaam, zodat men de geesten of goden van de natuur in een staat van puurheid kan ontmoeten. Andere lichamelijk effecten zijn koude rillingen, het horen van een licht gezoem, intens zweten en een lichte verhoging van de bloeddruk en de hartslag.

Mentale effecten

Ayahuasca bevat krachtige hallucinogene stoffen en veroorzaakt diepgaande psychedelische ervaringen. De combinatie van verschillende planten kan de effecten veranderen, maar over het algemeen is het gezichtsvermogen het zintuig dat het meeste effect ondervindt. De verschillende visuele ervaringen die opgedaan worden kunnen omschreven worden als droomachtige reeksen. De droomwereld waarmee een gebruiker te maken krijgt, verschilt sterk van de koude, harde realiteit waarin hij normaal vertoefd. De ervaring is voor iedere gebruiker ook sterk verschillend. Deze effecten maken het ook duidelijk waarom sjamanen in het Amazonewoud ayahuasca gebruiken om de ziel van het lichaam te scheiden tijdens spirituele gebeurtenissen.

Sjamanen in het Amazonewoud

In het Amazonewoud wordt ayahuasca al ettelijke honderden jaren door verschillende stammen gebruikt voor reiniging, tovenarij en genezing. Het zou een middel zijn dat de ziel bevrijdt en haar de kans geeft te reizen en te communiceren met haar voorouders.

‘Psychonauten’

In de Westerse wereld zit het gebruik van ayahuasca ook in de lift. Mensen die in de Westerse wereld geïnteresseerd zijn in het sjamanisme, noemen zichzelf psychonauten. Het zijn de ontdekkingsreizigers van de innerlijke wereld.

Drugs en religie: Santo Daime

Santo Daime is een religie waarbij het drinken van het Sacrament Santo Daime centraal staat. Dit is eigenlijk hetzelfde als Ayahuasca. De Santo Daime kerken zijn tegenwoordig overal ter wereld terug te vinden. In Nederland zouden er een honderdtal aanhangers zijn van deze kerk.

Een illegale drug

De religie van Santo Daime is wel nogal omstreden. In 1999 werden de kerkleiders in Nederland gearresteerd. Het bestanddeel DMT, dat in ayahuasca zit, is namelijk bij wet verboden. De beweging ging echter in beroep tegen de veroordeling en kreeg gelijk. Het gebruik van ayahuasca werd gezien als een onlosmakelijk onderdeel van de eredienst. Het verbod zou dan ook een beperking van de vrijheid van godsdienst inhouden.

Positieve effecten op de gezondheid?

Hallucinogene drugs zijn lichamelijk niet verslavend. Ook geestelijke afhankelijkheid komt weinig voor. Tot op heden zijn er geen gevallen van verslaving bekend. Vooralsnog is een ‘bad trip’ het ergste effect dat tot hiertoe werd vastgesteld. Een bad trip wordt vaak in verband gebracht met voorafgaande psychische problemen of wanneer de thee gedronken wordt in een onrustige omgeving of zonder goede voorbereiding of begeleiding. Positieve effecten zouden er wel meer zijn. Ayahuasca zou helpen bij verslavingen, trauma’s en andere psychosociale stoornissen.