bastuga

Of het nu om een binnen- of een buitensauna gaat, een eigen sauna hebben is natuurlijk sowieso een luxe. De keuze voor de een of de ander hangt van een aantal factoren af. In dit artikel bespreken we mogelijke afwegingen, met de daarbij behorende voor- en nadelen.

Voor wat voor Locatie is de Sauna bedoeld?

Is het een sauna voor bij je thuis? Of heb je het plan om er een te plaatsen in je sportschool? Of misschien beheer je een camping, en heb je het plan om die van een sauna te voorzien? Zo zullen campinggasten een buitensauna waarschijnlijk wenselijk vinden. Campinggasten houden van het buitenleven, en vinden het idee van een binnensauna mogelijk veel te benauwend. Mensen in de sportschool echter, hebben de sauna het liefst direct naast de kleedkamer, en willen er niet voor naar buiten hoeven te lopen. Gaat de sauna niet puur voor eigen gebruik zijn, denk dan dus goed na over de wensen van je doelgroep.

Hoeveel Ruimte heb je Beschikbaar?

Je hebt maar een klein tuintje nodig om er een buitensauna in kwijt te kunnen. Een buitensauna heb je namelijk al vanaf 1 x 1.3 meter groot. Je moet er wel wat extra centimeters bij optellen, maar veel ruimte heb je dus niet nodig. Het heeft bij een klein tuintje uiteraard wel een grote impact op de uitstraling en de overige mogelijkheden van je tuin. Dit geldt uiteraard hetzelfde voor een binnensauna. Heb je een kamertje over, dan past daar algauw een sauna in, maar dan zal je die ruimte nergens anders voor kunnen gebruiken. Het is dus een kwestie van afwegen.

Wat vind jij belangrijk qua Saunabeleving?

Van oorsprong werden sauna’s in Scandinavië altijd buiten geplaatst. De gang van en naar de sauna is een ervaring op zich. Zeker als je helemaal bent opgewarmd in de sauna en het is lekker koud buiten, dan heeft de gang naar buiten hetzelfde verkwikkende effect als een koude douche. Ook kun je in een buitensauna een raam plaatsen, zodat je vanuit je sauna een mooi uitzicht op je tuin hebt. Maar misschien vind je het idee van door de kou naar je sauna te moeten helemaal geen prettig idee. Een binnensauna is dan een uitkomst.

Behalve de locatie, zitten er meer verschillen tussen een binnen- en buitensauna. Mocht je bij een buitensauna beschikken over elektriciteit, dan kun je er een elektrische kachel in plaatsen, maar over het algemeen is houtkachel makkelijker. In een binnensauna is een houtkachel vaak om veiligheidsredenen niet mogelijk. Ook hier gaat het bij de keuze om je eigen smaak: Houd je van het authentieke geluid en de geur van een houtkachel? Of vind jij het veel gemakkelijker met een elektrische kachel? Voorkeuren die belangrijk zijn bij de keuze tussen een binnen- en een buitensauna.

Hoeveel mag het Kosten

Hoewel je een binnensauna zo groot, luxe, en dus ook zo duur mogelijk kan maken als je zelf wilt, is een binnensauna over het algemeen goedkoper dan een buitensauna. Dit komt natuurlijk doordat een buitensauna weerbestendig moet zijn, en dus behalve binnenwanden, ook over goed geïsoleerde en stevige buitenwanden moet beschikken.

Voor een sauna van dezelfde grootte moet je er rekening mee houden dat je voor een buitensauna ongeveer een derde tot de helft van de prijs meer betaald als voor een binnensauna. Het is overigens ook mogelijk om een binnensauna buiten te plaatsen, zolang de sauna onder een afdak komt te staan. Let er dan wel op dat je het hout goed impregneert.

Om samen te vatten berust de keuze tussen een binnensauna en een buitensauna voor een groot deel op persoonlijke voorkeuren. Een buitensauna is duurder, maar ook authentieker, en neemt binnen geen ruimte in beslag. Een binnensauna daarentegen is voordeliger, kun je ook plaatsen wanneer je geen of een kleine tuin hebt, en is ideaal voor mensen die er een hekel aan hebben om door de kou te moeten.