saunaSteeds meer mensen kopen een sauna voor thuis. Dit niet alleen doordat meer en meer mensen er het nut van inzien, ook simpelweg doordat een sauna nu een tiende kost van wat hij 15 jaar geleden kostte. Ook zijn er nu erg compacte sauna’s op de markt, zodat bijna iedereen een sauna in huis kan nemen. In dit artikel vijf tips voor bij de aanschaf van een sauna.

Filter het aanbod op basis van je budget

Het aanbod aan sauna’s voor thuis is groot. Het is daarom slim om van te voren je budget te bepalen, zodat je gerichter kunt zoeken. Ook kom je dan midner snel in de verleiding om een duurdere variant te kopen en zul je eerder tevreden zijn met je keuze.

Online sauna bestellen

Het is aan te raden om je sauna online te bestellen. Meestal vind je ze daar goedkoper dan als je ze in een fysieke winkel koopt. Wel is het verstandig om eerst een showroom met sauna’s te bezoeken. Je weet dan wat voor afmetingen je het prettigst vindt, welk soort hout je het mooiste vindt en meer van dat soort dingen die je moeilijk vanaf een computerscherm kunt bepalen.

Houdt voldoende afstand van de muren

Als je zelf je sauna gaat bouwen en/of plaatsen zorg dan dat de wanden van de sauna een stukje los van de muur staan. Het lijkt aantrekkelijk om de sauna helemaal in een hoek te zetten, maar dan heb je kans dat je vochtproblemen krijgt.

Maak een tekening vooraf

Ook dit is alleen aan de orde als je zelf de sauna gaat plaatsen: maak vooraf een tekening. Meestal heb je wel een beetje in je hoofd waar je je sauna gaat plaatsen en hoeveel ruimte hij in zal nemen, maar als je het uittekent kom je er soms achter dat het toch net niet helemaal past zoals je in gedachten had. Hou rekening met de leidingen!

De saunakachel

En last but not least: kies de juiste saunakachel met het juiste vermogen. Het zou zonde zijn als je een lekker ruime sauna hebt gebouwd en je saunakachel maar tweederde van je sauna verwarmt. Verder kun je het beste van te voren bepalen wat je wilt: een houtgestookte saunakachel (alleen geschikt voor grotere sauna’s) of een elektrische saunakachel. Een houtgestookte saunakachel heeft misschien meer sfeer, maar ook meer werk en een elektrische saunakachel is zeker zo effectief.