mac-459196_640Door de economische crisis zijn steeds meer mensen werkeloos. Reden voor veel werkzoekenden om voor zichzelf te beginnen als freelancer. Maar wat is freelancen eigenlijk? En kan iedereen zo maar voor zichzelf beginnen?

Wat is dat eigenlijk, freelancen?

Freelancen is werken zonder verzekeringsplicht. Freelancers kunnen hun diensten aanbieden, zonder direct bij de werkgever in dienst te komen. Een werkgever geeft een opdracht en de freelancer bepaalt hoe en wanneer de werkzaamheden worden verricht. Voor zijn arbeid stuurt een freelancer een factuur en zorgt zelf voor de afdracht bij de belastingdienst. Voor een werkgever is het grootste voordeel dat het personeel niet direct in dienst is, en er dus geen verplichtingen zijn, voor de freelancer is het voordeel de vrijheid en wellicht het eerder aan werk kunnen komen dan aan een vast dienstverband.

De voor- en nadelen

Een freelancer heeft dus veel vrijheid, maar er zijn meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan diversiteit in werkzaamheden, werken zonder reistijd, werken wanneer het uitkomt en niet hoeven voldoen aan de regels van collega’s. Natuurlijk zijn er ook nadelen: of je wel of geen werk hebt, is bijvoorbeeld nogal onzeker. Ook is een lening niet zo eenvoudig te verkrijgen en zijn secondaire arbeidsvoorwaarden niet aan de orde. Daarnaast heeft een freelancer nogal wat administratieve lasten. Het pensioen en verzekeringen moeten zelf geregeld worden, maar ook de acquisitie en facturering. En voor die administratieve handelingen is niet iedereen in de wieg gelegd.

Je kunt de administratie uitbesteden

Voor de freelancer die de administratie helemaal niet ziet zitten is er hulp, een payrollbedrijf. Niet alleen de administratie wordt overgenomen, ook worden verzekeringen geregeld als bijvoorbeeld verzekering voor ziekteverzuim, werkloosheid en WIA. Daarnaast houdt een payrollbedrijf zich bezig met de afdracht voor de belastingdienst en het debiteurenrisico. Je aansluiten als freelancer bij een payrollbedrijf is eigenlijk hetzelfde als in loondienst zijn, met als grootste verschil de vrijheid. Ook in dienst van een payrollbedrijf is een freelancer zelfstandig ondernemer.

Zelf administreren met hulpmiddelen

Natuurlijk is het ook mogelijk een administratiekantoor in de arm te nemen, of een cursus administratie bijhouden te volgen, maar een payrollconstructie is eenvoudiger. Bij een administratiekantoor heb je bijvoorbeeld nog steeds het debiteurenrisico en als je een cursus gaat volgen moet je nog steeds alles zelf doen. Er zijn wel hulpmiddelen, neem een belastingalmanak of belastinggids. In deze naslagwerken kun je altijd zien of je wat hebt aan bijzondere regelingen of aftrekposten. Als je dat leuk vindt, is er natuurlijk niks aan de hand, maar als je er als een berg tegenop ziet is de oplossing snel gevonden.