gereedschap

Klussen is een bezigheid waar veel mannen tijd aan spenderen. Het brengt de man in je naar boven en dat is een goed gevoel. Helaas gaat het nog te vaak mis tijdens het klussen. 130.000 doe-het-zelvers raken jaarlijks gewond en er vallen jaarlijks gemiddeld 37 klusdoden. Er zijn een hoop manieren om deze cijfers terug te dringen.

Het is van belang om voor een goede bescherming te zorgen. Goede voorbeelden hiervan zijn: veiligheidsbrillen, veiligheidsschoenen, handschoenen, een stevige broek, een stevig shirt en een veilige ruimte om te kunnen klussen. Een tuinhuisje is perfect voor de meeste klussen. Wat betreft de veiligheidskleding kun je een kijkje nemen op de website van Engelbert Strauss, voor wat simpelere dingen als wegwerp handschoenen kun je ook terecht bij de Action.

De kwaliteit van je gereedschap is ook bepalend voor hoe veilig de klus is. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap voor de juiste klus gebruikt en ga daarmee dus niet lopen stunten. Mocht je niet het juiste gereedschap in huis hebben dan is huren een goede oplossing. Boels is een voorbeeld van een bedrijf dat gereedschap verhuurt.

Zorg voor de nodige alertheid. Dit betekent dat je uitgerust en kalm aan de klus begint. Zorg daarom voor een goede nachtrust de nacht voordat je gaat klussen. Om kalm te kunnen blijven is het belangrijk dat je zo stressvrij mogelijk bent. Stel de klus desnoods uit als je denkt dat je te gestrest bent. De alertheid is niet alleen belangrijk voor jezelf. Aangezien klussen vaak gepaard gaat met gevaarlijke gereedschappen, zoals een hamer of zaag, is het belangrijk dat anderen die in de buurt zijn weten dat er geklust wordt. Wees hier in het bijzonder met kinderen zorgvuldig in. Op die manier voorkom je dat er onverwachts iemand je klus onderbreekt of letsel oploopt door jouw gereedschap.