Ondanks de hoge temperaturen, is het toch echt winter. Velen van ons zetten de fiets aan het begin van de winter in de schuur en halen hem er in de lente weer uit. Terwijl je in de winter ook prima kunt fietsen. Met enkele kleine aanpassingen en aandachtspunten kun je comfortabel en veilig op de fiets in de winter.

In de winterperiode kan het weer in Nederland erg verraderlijk zijn. Het waait en regent met regelmaat, waardoor je zicht in het verkeer een stuk slechter is. En wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt hebben we te maken met gladde wegen. Om dit te trotseren zijn er enkele aandachtspunten die je kunt overwegen om veilig op pad te gaan.

Onderhoud je fiets

Zorg ervoor dat je fiets klaar is voor het koude en woeste weer. Kijk bijvoorbeeld of het profiel in de banden nog voldoende is en of de verlichting en remmen goed werken. Je kunt de bandenspanning van je fiets wat minderen, met wat zachtere banden verklein je de kans op een valpartij bij een glad wegdek. En zet je zadel wat lager, zo kun je beter bij de grond als je dreigt te vallen.

Veilig op de fiets

Er zijn vrij simpele dingen waar je aan kunt denken om tijdens de winterperiode extra veilig de weg op te gaan. Wees gefocust op het fietsen, dus houdt je smartphone in de zak en houdt beide handen aan het stuur. Zorg voor goede verlichting en niet te veel bagage op de fiets.

Gepaste kleding

In de winter draag je andere kleding dan in de zomer. Ook op de fiets is dit het geval. Zorg voor goede warme en waterbestendige kleding als je op de fiets gaat. Zorg voor kleding die ademt, zodat eventuele vrijgekomen transpiratievocht uit de kleding kan. En draag kleding met reflectoren, dit kan ook erg eenvoudig door een reflecterend veiligheidsvest te dragen.

Met deze paar eenvoudige tips zorg je er voor dat je het hele jaar door veilig en comfortabel op de fiets kunt gaan. Dus laat je niet tegenhouden nu de dagen donkerder en temperatuur kouder is, en stap op de fiets!