Dropped Downhill LongboardLongboarden leek een trend, maar het is nu al zo lang populair dat het lijkt alsof het naast skateboarden een vaste plek in lifestyle sports heeft ingenomen. Opvallend veel oudere ‘jongens’ schaffen een longboard aan. Waar moet je op letten bij de aanschaf ervan?

Wat is je doel?

Longboarden kun je in het park doen, in de stad als vervoersmiddel gebruiken, om lange afstanden af te leggen of bijvoorbeeld om hard van een berg af te gaan. Voor ieder doel een ander board. Je kunt ook een allround longboard kopen voor als je vanalles wat ermee wilt uitproberen. Er bestaan ontzettend veel soorten longboards met allemaal een net iets andere vorm, materiaal of afwerking. Afhankelijk van je niveau en je doel kies je dus je board.

Soorten Longboards

De belangrijkste soorten longboards zijn:

Pintail: Een over het algemeen extra lang longboard waar je grote afstanden mee kunt overbruggen. Deze boards zijn vaak wat duurder.

Dropped Downhill: Een Dropped Downhill longboard is voor lange afstanden en in het speciaal om van heuvels en bergen af te gaan. Het voordeel van dit board is dat het bij hoge snelheden stabiel blijft, wat je uiteraard nodig hebt als je een berg afgaat.

Citycruiser: De naam zegt het al; dit zijn boards speciaal gemaakt om in een skatepark of gewoon in de stad op te skaten. Hij is kleiner en wendbaarder dan de andere twee type longboards.

Board eigenschappen

Als ik het heb over concave, kicktail of camber, dan heb je misschien geen idee waar ik het over heb. Dit zijn woorden bedoeld om aan te duiden wat voor vorm of speciale functie het board heeft. Ik zal deze termen hier uitleggen.

Concave: Een in de breedte van het deck gebogen vorm, met zijkanten die een beetje omhoog staan. Het is een vrij stijve plank. Een tegenovergestelde vorm heet convex.

Flex: Dit is uiteraard een flexibel board dat een beetje doorbuigt als je er op staat. Je kunt zo makkelijker en scherper sturen, maar het vergt wel wat extra stabiliteit en dus ervaring.

Kicktail: Een kicktail is een board met een staart die een beetje omhoog zwiept. Dit is vooral handig als je gaat stunten in bijvoorbeeld halfpipes.

Camber: Dit betekend een buiging van het deck in de lengte. Het midden is hoger dan de uiteinden. Het board is zo sterker en het geeft meer actie. Het tegenovergestelde heet rocker.

Welk board is geschikt voor een beginner?

Een pintail board met een concave deck is het makkelijkste board voor een beginner, omdat het stabiliteit geeft (niet al te wenbaar is dus) en vrij groot is wat extra zekerheid en bewegingsvrijheid geeft.

Ook een Downhill board is geschikt voor beginners, om dezelfde reden van stabiliteit.