ossetong-anchusa-azurea-2702-1-550Veel mensen denken dat de beste tijd voor het planten van bloembollen, bomen en struiken het voorjaar is. Niets is minder waar. De beste tijd om te planten is het najaar. In dit artikel zal worden beschreven waarom.

De voordelen van planten in het najaar

De beste periode om bomen, struiken en bloembollen te planten is de periode tussen het uitvallen van de bladeren en het uitlopen van de bladknoppen. Makkelijker gezegd van de herfst tot het voorjaar dus.
In de zomermaanden kunnen bomen en struiken minder goed wortelen, omdat veel water verdampt. Het najaar heeft als voordeel dat de grond nog warm is, maar de lucht niet. Hierdoor zal er geen water verdampen en kunnen de wortels alvast wat groeien. Een uitgebreider wortelstelsel zorgt voor een stevigere struik of boom en dit heeft als voordeel dat hij in het voorjaar en de zomer beter bestand is tegen droge omstandigheden. Zou je pas in maart of april planten kopen, dan krijgen de wortels nauwelijks de kans om te groeien voordat er eventuele droge periodes aanbreken.
Een ander voordeel is meer praktisch van aard. In het voorjaar heb je al je handen vol aan onkruid wieden en andere zaken die dan moeten gebeuren. In het najaar hoeft er minder gedaan te worden in de tuin en ziet het er bovendien allemaal wat overzichtelijker uit.

Waar rekening mee te houden bij planten in het najaar

Er zit wel een risico aan het planten in het najaar. Staat ons een strenge winter te wachten, dan is de kans op schade aan planten en bomen groot. En hoewel de weersverwachting voor de komende week meestal nog redelijk accuraat is, is het een stuk minder goed vast te stellen wat een heel seizoen voor ons in petto heeft. Het beste advies is om niet te planten wanneer een strenge winter met veel vorst wordt verwacht. Een paar nachten lichte vorst is overigens niet zo erg, daar zijn de meeste soorten wel tegen bestand. Het gaat echt om een langere periode van koude en vorst die daardoor diep de grond in gaat en ervoor zorgt dat de wortels afsterven.