graduation-149646_640De studententijd. Volgens velen de mooiste tijd van je leven. Studeren, een bijbaantje, veel vrije tijd en een heleboel nieuwe vrienden. Als je het een beetje goed aanpakt, heb je elke week wel ergens een feestje. Super mooi allemaal, maar na een aantal jaren is het tijd om die periode weer achter je te laten. Tijd voor iets nieuws na je afstuderen: je wordt starter. Wat moet je allemaal regelen na je studententijd?

Studenten-ov

We willen de tijd in de volwassen wereld natuurlijk met een schone lei beginnen. Daarom voorkomen we de eerste boete die je ontvangt wanneer je het studentenreisproduct niet op tijd stop zet graag. Je moet deze stopzetten vóór of op de 5e werkdag van de eerste maand waarin je geen recht meer hebt op gratis reizen. Te laat zijn kost je 97 euro per halve maand.

Verzekeringen regelen

Sta je op de polis bij je ouders? Zorg er dan – na het vinden van een goedbetaalde baan – voor dat je alle verzekeringen gewoon op je eigen naam hebt staan. Denk aan je zorgverzekering, een goede inboedelverzekering als je op jezelf woont, maar ook een autoverzekering of een reisverzekering als je nog van plan was rond de wereld te gaan. En ‘last but not least’: denk ook aan een uitvaartverzekering. Heb je al eens nagedacht over je afscheid? Bij de verzekeraar kun je ook je uitvaartwensen vastleggen.

Nieuwe woning

Als je klaar bent met studeren is de DUO-geldkraan niet meer beschikbaar. Daarom is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een huurwoning in de sociale sector. Mocht je je nog niet hebben ingeschreven, doe dat dan meteen. Wachttijden lopen op tot wel 10 jaar.

Een baan

En dan heb je natuurlijk nog de belangrijkste stap: je droombaan vinden. Daar heb je al die jaren voor gestudeerd. Veel studenten vinden een baan bij een van de bedrijven waar ze ooit stage liepen. Vraag daar of er mogelijkheden voor je zijn. Verder struin je natuurlijk vacaturesites af, maar je kunt er ook voor zorgen dat bedrijven jou vinden. Zorg dat je LinkedIn goed gevuld is, maak een Twitter-account aan om te showen hoe gevat je bent en bedenk dan ook nog even iets unieks waardoor je CV opvalt. Fluitje van een cent!