stickstofvulling-bandKlanten vragen ook regelmatig naar het gebruik van het vullen van banden met stikstof. Zij vragen dan waarom dat nodig is. ‘Is het veiliger?’ ‘Is het goedkoper?’ ‘Gaan mijn banden dan langer mee?’
We zullen in dit stukje bespreken waarom banden regelmatig ook met stikstof worden gevuld. We zetten de voordelen af tegen de nadelen. Dan weet jij volgende keer ook wat je het beste kunt antwoorden wanneer een garagewerknemer vraagt ‘wil je de banden gevuld met stikstof?’

Voordelen

Een belangrijk idee achter het gebruik om banden met stikstof te vullen, is dat stikstof een stabieler gas is dan lucht. Want in lucht zit zuurstof en zuurstof is een brandbare stof. Stikstof is een zogeheten inert gas en kon niet ontbranden. Dat is een van de voordelen.
Hierbij moet wel worden opgemerkt dat dit iets wat vroeger veel belangrijker was dan tegenwoordig. Vroeger werden autobanden namelijk veel warmer, omdat de kwaliteit van de banden en de autowegen minder goed was. Dit voordeel valt daarom eigenlijk weg.
Verder wordt er vaak beweerd dat banden met stikstof meer gewicht kunnen dragen. Voor een personenauto maakt dit echter niet zoveel verschil. Het kan wel een belangrijk verschil zijn voor een vrachtwagen.
Belangrijker is dat er mensen zijn die zeggen dat autobanden gevuld met stikstof langer een goede bandenspanning houden. Dat is een heel prettig effect. Want daardoor blijven je banden langer goed, stuurt je auto beter en kost het de motor minder benzine. Dit voordeel is helaas niet wetenschappelijk bewezen.

Nadelen

Het enige echte nadeel is dat stikstof natuurlijk veel meer kost van lucht. Want lucht is gratis! Hoewel je soms een bijdrage moet betalen voor de compressor bij een benzinetank. Maar dat is veel minder dan wat een goede vulling stikstof kost.
Verder heeft het niet veel nadelen om op stikstof te rijden. Voor een personenauto geldt dat het misschien niet heel veel duidelijke voordelen heeft, maar sommige bestuurders zeggen dat het wel degelijk toevoegt. Wij zeggen dan altijd: “Baat het niet, dan schaadt het niet. Maar denk wel aan je portemonnee!”