BF Goodrich-band-2Er wordt ons ook wel eens gevraagd welke officiële eisen er aan autobanden gesteld worden. Sommige mensen laten zich uitgebreid informeren over welke banden zij het beste voor hun auto kunnen aanschaffen. Dan kan het ook interessant zijn te weten wat de wettelijke eisen voor autobanden zijn.
De reden dat er wettelijke eisen worden gesteld, is omdat autobanden essentieel zijn voor de verkeersveiligheid. Zij zorgen namelijk voor het enige contact tussen de auto en de weg. De auto moet snel kunnen remmen en het is belangrijk dat hij ook goed bestuurbaar is.
De belangrijkste eisen

1) Profieldiepte

Het profiel van autobanden moet volgens de wet minimaal 1,6 millimeter zijn. Slijten je banden tot onder dat punt, dan ben je wettelijk verplicht ze te vervangen. Het profiel van banden is ontzettend belangrijk. Het profiel zorgt er bijvoorbeeld voor dat regenwater snel weggewerkt kan worden. Dat is belangrijk, omdat het zorgt voor goede grip van de banden.

2) Kwaliteit

De politiek stelt behoorlijke eisen aan de kwaliteit van autobanden. Bijvoorbeeld dat ze sterk genoeg moeten zijn om een flink gewicht te kunnen dragen. Ook moeten ze goed onregelmatigheden op het wegdek compenseren. De banden mogen echter niet te flexibel zijn, want als de banden sterk vervormen tijdens het rijden, dan kost dat de motor extra kracht en benzine. Tot slot moeten de autobanden makkelijk te besturen zijn en de krachtenverdeling over de banden optimaal.

3) Dezelfde banden

Bij wet is het ook verplicht om dezelfde banden op eenzelfde as te monteren. Want door voor dezelfde banden en achter dezelfde banden te hebben, blijft je auto het beste bestuurbaar. Voor de veiligheid in het verkeer is het belangrijk het gedrag van je auto goed in te kunnen schatten. Een stabiele auto loopt het minste risico op een ongeluk.

4) Stil?

Autobanden mogen van de wet maar weinig geluid produceren. Een prettige leefomgeving is namelijk ook een omgeving met weinig geluidsoverlast. Er wordt dus geprobeerd het geluid van het verkeer zoveel mogelijk te beperken. Alle autobandenproducenten houden hier goed rekening mee.

5) Milieu

De overheid heeft ook bepaald dat autobanden zoveel mogelijk slijtvast moeten zijn. Slijtvastheid van banden is ten eerste belangrijk voor jouw veiligheid. Want een band die niet snel slijt behoudt langer zijn grip. Maar daarnaast is het ook een maatregel die om het milieu gaat. Want hoe minder rubber er in de lucht komt, hoe beter dat voor het milieu is. Des te minder rubberdeeltjes in de lucht komen, des te gezonder de kwaliteit van de lucht blijft.