Zelf je auto onderhoudenDe meeste mensen gaan niet zelf aan hun auto sleutelen. Toch zijn er best zaken die je zelf zou kunnen vervangen of repareren, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je het probleem erger maakt en veel meer geld kwijt bent. Over die zaken gaat dit artikel.

Luchtfilter vervangen

Luchtfilter AutoHet luchtfilter moet uiteraard schoon zijn. Check dit door de kap van het filter af te halen. Is het filter niet schoon, reinig dit dan (goed laten drogen!). Is het filter niet meer schoon te krijgen vervang het dan.

Remvloeistof en oliepeil checken en bijvullen

Olie bijvullen

Het (transmissie)oliepeil zul je moeten checken bij een automaat. Je doet dit door de motor draaiende te houden en de versnellingsbak in de P stand te hebben staan. Geeft de peilstok aan dat je onder het minimum zit, vul het peil dan bij.

Om het motoroliepeil te checken moet de auto uiteraard op een vlakke ondergrond staan. Wacht een paar minuten na het afzetten van de motor, zodat die wat afgekoeld is en de olie in het carter terug kan vloeien. Trek de peilstok uit het carter en veeg het schoon. Stop de peilstok terug en haal het er weer uit om het motoroliepeil af te lezen. Zit het peil maar net boven of onder het onderste streepje, vul het peil dan met 0,5 liter tegelijk bij.
Wanneer er een lichte daling in het remvloeistofpeil te zien is kan dit komen door een automatische bijstelling van de remvoering en remblokjes. Is de daling echter erg groot en/of zakt het binnen een korte tijd, laat dan in een garage checken of het remsysteem niet lek is.

Accu vervangen of opladen

Het overkomt iedereen wel een keer: ’s nachts per ongeluk je autolampen aan laten staan en ’s ochtends er achter komen dat je accu leeg is. De accu is nodig voor het starten van je motor. Vaak hoef je hem alleen op te laden, maar het kan ook zijn dat je hem zult moeten vervangen. Sowieso is het nuttig om je accu een keer in de zoveel tijd te controleren.

Ga als volgt te werk: check of de accu goed vast zit, of de ontluchtingsgaatjes open zijn, het vloeistofpeil boven het minimum zit en de accupolen schoon zijn. Kijk uiteraard uit met vuur (en dus ook met roken), want in een accu zit licht ontvlambaar waterstofgas.
Moet je de accu opladen, dan kan dat meestal zonder de accu uit de auto te halen. Is je garage niet goed geventileerd, haal de accu dan wel uit de auto. Dit kun je doen door de accuklemmen los van de polen te halen, verwijder de plastic vuldoppen (zo kunnen de explosieve gassen beter ontsnappen) en verbind de krokodillenbekjes van de acculader met de accu.

Moet je de accu vervangen, let er dan goed op welke kabel naar welke accupool gaat, zodat u de nieuwe accu gemakkelijk kunt installeren (dit geldt overigens ook voor wanneer je je accu uit de auto moet halen om hem op te laden). Alle accu’s worden opgeladen geleverd. Check of de accu het doet door de auto te starten. De oude accu hoor je weg te gooien bij het chemisch afval.

Je auto moet natuurlijk op veel meer zaken regelmatig gecheckt worden. Laat dit dan ook een keer in de zoveel tijd doen tijdens een APK keuring.