ZomerschoolIk heb me verbaast over het nieuws dat steeds meer kinderen naar zomerschool worden gestuurd. Nu hoor je al jaren dat het niveau van het onderwijs achteruit gaat. Ook zijn er vanwege de crisis minder mensen die ver en/of lang op vakantie gaan. Misschien is het dus een logisch gevolg dat veel ouders hun kinderen tijdens de zomer laten bijspijkeren. Maar zou het ook het gewenste resultaat hebben?

Zomerdip

Een argument dat in het journaal genoemd werd waarom het goed zou zijn om je kind naar zomerschool te sturen is omdat kinderen na de grote vakantie last zouden hebben van een zomerdip. Ze zouden het geleerde voor een groot deel weer vergeten zijn, terwijl de stof in het volgende school jaar voortborduurt op de in voorgaande jaren opgedane kennis en vaardigheden. Een argument hiertegen werd ook in het nieuws genoemd, namelijk dat ook volwassenen na de zomer er weer even in moeten komen en dat dat op zich dus heel normaal is en niet iets waarvoor je je kind zijn vakantie voor af hoeft te pakken. Wel is het zo dat de vakantie van kinderen tussen de 6 en de 8 weken duurt en de zomerdip dus aanzienlijk groter kan zijn. Ook zullen ze niet de volledige vakantie naar zomerschool gaan en hebben ze dus nog wel wat vakantie over.

Minder zin in school

Voor de meeste kinderen is naar school gaan niet hun favoriete bezigheid. Dat ze in hun lang naar uitgekeken vakantie ook nog eens naar school moeten kan zoveel weerstand oproepen dat ze óf er niet veel van opsteken omdat ze aan andere dingen zitten te denken, óf wanneer de reguliere school weer begint er zo weinig puf en zin meer in hebben dat het juist een negatief effect heeft op de resultaten. Iets om rekening mee te houden lijkt mij.

Wegwerken schoolachterstand

Een zomerschool is natuurlijk wel een ideaal middel om de achterstand die je kind heeft ten opzichte van klasgenoten in te halen. Maar het kan ook zijn dat het kind de achterstand onmogelijk in kan halen, omdat de zomer er te kort voor is, of omdat het kind nu eenmaal een lager niveau heeft dan gemiddeld. Ik heb altijd medelijden met kinderen waarvan de verwachtingen van ouders zo hoog zijn dat ze gefrustreerd raken en met nog meer tegenzin naar school gaan. Daarnaast is het voor het kind misschien veel beter om tijdens het schooljaar huiswerkbegeleiding, of een andere vorm van bijles te volgen. Het kind heeft dan veel meer tijd om bij te komen en de vakantie wordt hem of haar tenminste niet afgenomen. Kortom, ik weet het nog niet zo met die zomerschool…